Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

'Bij een gezonde economie hoort een hogere rente'

'Bij een gezonde economie hoort een hogere rente'

08 sep 2017 | Visie402 views

Menig belegger vraagt zich af wanneer de rente door de Amerikaanse en Europese centrale bank verhoogd wordt. In de VS moeten we nog even geduld hebben, stelt Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen. Ook staat in Europa de ECB niet te springen.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

Fed-voorzitter Janet Yellen en ECB-voorzitter Mario Draghi kregen op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers op 24 en 25 augustus jl. de gelegenheid om hun plannen openbaar te maken. Gaat de Fed geleidelijk eerder aangekochte obligaties weer verkopen en de rente verder verhogen? Wanneer stopt de ECB met zijn opkoopprogramma en gaat de korte rente omhoog?

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Niet verkeerd

“De speeches van beide centralebankvoorzitters in het Amerikaanse Jackson Hole leverden heel weinig op”, stelt Cornelissen. “Maar beleggers weten dat de rente omhoog zal en moet gaan. En eerlijk gezegd is dat ook niet verkeerd. Bij een gezonde economie hoort een hogere rente dan die we de laatste jaren – onder invloed van een verruimingsbeleid door centrale banken als de Fed en de ECB – gewend zijn.”

Rustig aan

“Hoewel de Europese economie zich sterker ontwikkelt dan verwacht – misschien zien we maar liefst 2,5% groei dit jaar – wil Draghi het nog even rustig aan doen. Geef groei een kans, denkt hij waarschijnlijk. Bovendien leidde een optimistisch signaal van de ECB-voorzitter enkele maanden geleden in Portugal tot de nodige ophef op de markten. Maar ik verwacht dat binnenkort toch een knoop wordt doorgehakt en de afbouw van het opkoopprogramma van de ECB wordt aangekondigd. Een eerste renteverhoging is echter nog ver weg. De kans op een nieuwe renteverhoging in de VS in december wordt door markten verrassend genoeg op slechts 30% geschat. Dit ondanks het feit dat de economie zich gunstig blijft ontwikkelen, het ondernemersvertrouwen sterk is en de tienjaars rente van 2,1% wel erg laag is”, zegt Cornelissen.

Gevolgen voor beleggers

“Zoals we merken, schommelen de aandelenkoersen wat meer in de aanloop naar een renteverhoging en in de periode daarna. Het blijft erg lastig – zo niet onmogelijk – om het juiste instapmoment voor aandelen te kiezen. Bovendien moeten we ons gezien de hoge waardering in met name de VS niet te veel illusies maken over de te verwachten rendementen voor de komende jaren”, stelt Cornelissen. “Stapsgewijs elke maand instappen blijft een aangewezen manier om spreiding te realiseren”.

Niet alle obligaties gaan verkopen

Voor staatsobligaties blijft gelden dat een hogere rente ertoe zal leiden dat lopende obligaties minder aantrekkelijk zijn dan nieuw uitgegeven obligaties. “Als obligatieprijzen gaan dalen, betekent dat niet dat beleggers al hun obligaties moeten gaan verkopen”, zegt Cornelissen. “Credits zullen minder last hebben we een renteverhoging en obligaties blijven als categorie een belangrijk onderdeel uitmaken van een goed gespreide portefeuille”.

Portefeuille tegen het licht houden

“Het is volgens velen sowieso een geschikt moment om je portefeuille weer eens tegen het licht te houden, als je dat al een tijdje niet gedaan hebt. Is de gewenste verdeling over de diverse beleggingscategorieën nog wel intact, of moet ik de verdeling aanpassen aan de huidige stand van zaken? Want een goede spreiding blijft heel belangrijk.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel