Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie oktober 2017

Beleggingsvisie oktober 2017

06 okt 2017 | Visie1330 views

September is meestal niet een maand waarin de beurzen beleggers gunstig gezind zijn. Dit keer echter lieten de aandelenmarkten zich van hun beste kant zien.

Wanneer begint het afbouwen?

De ogen waren - zoals eigenlijk de laatste tijd heel vaak het geval is - gericht op de centrale banken. De Europese Centrale Bank trapte af met de mededeling dat ze in oktober meer duidelijkheid zal geven over het toekomstige beleid. De markt verwacht dat ze het lopende stimuleringsprogramma gaat afbouwen, maar het is nog even de vraag in welk tempo. Niet veel later was de Amerikaanse Fed wel iets concreter door te stellen dat ze in oktober voorzichtig een begin gaat maken met het afbouwen van haar posities in de financiële markten.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Rentestijging

Het gevolg was dat de rentes omhoog gingen. De toonaangevende Duitse 10 jaarsrente steeg van 0,30% naar boven de 0,40% en ook in de VS gingen de rentes omhoog. Als gevolg daarvan hadden met name staatsobligaties het zwaar. De opmars van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar lijkt voorlopig tot staan te zijn gebracht en de dollar handelt al even iets onder EUR 1,20.

Optimistischer voor aandelen in Europa en Verre Oosten

In Duitsland waren er in september verkiezingen. We weten inmiddels niet beter dan dat Angela Merkel bondskanselier van Duitsland is, en na deze uitslag blijft ze ook voor een vierde termijn op haar post. Wel wordt het vormen van een regeringscoalitie een lastige klus, maar de economie van Duitsland draait zonder een regering ook wel door. De economische cijfers blijven er in ieder geval goed uitzien voor Europa. Europese aandelen geven we daarom wat extra gewicht want we verwachten dat Europa het relatief goed zal blijven doen ten opzichte van bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen. Aziatische aandelen geven wij ook een hoger dan gemiddeld gewicht, waardoor aandelen als geheel een hoger gewicht hebben gekregen. Het rendement voor opkomende markten is voor een belangrijk deel afhankelijk van de ontwikkeling van de Amerikaanse dollar. Die laat een zijwaartse beweging zien, zodat we voor opkomende landen niet verder gaan dan een neutraal gewicht.

Vanwege de oorlogszuchtige taal van Noord-Korea en de VS hadden beleggers eind augustus een stapje terug gedaan. Later in september, toen de toon nog iets harder werd, haalden beleggers hun schouders erover op. Het is echter allerminst zeker dat ‘het allemaal wel los zal lopen’. De onzekerheid rondom Noord-Korea zorgde onder andere voor een stijging van de olieprijs, die in september opliep met 8,0%.

Voorkeur voor staatsobligaties uit opkomende landen

In Zuid-Europa bekijken we de ontwikkelingen tussen Spanje en Catalonië met extra aandacht. Catalonië is de regio in Spanje met de grootste bijdrage aan de Spaanse economie. De onzekerheid die het referendum en de reactie van de Spaanse regering met zich meebrengen, doet de Spaanse beurs geen goed. Ook de risico-opslag voor Spaanse staatsobligaties loopt op. Staatsobligaties geven wij ook voor de komende periode een lager dan gemiddeld gewicht. High Yield vinden we vanwege de afgenomen vergoeding voor het risico minder aantrekkelijk geworden. In de categorie obligaties hebben we alleen nog een voorkeur voor obligaties uit opkomende landen, die nog een relatief aantrekkelijke rentevergoeding bieden. Voor de categorie obligaties als geheel gaan we naar een lager dan gemiddeld gewicht ten gunste van de categorie aandelen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel