Sparen

Roparco

 • Het spaarproduct van Robeco
 • Marktconforme rente
 • Altijd toegang tot je spaargeld

Roparco: Voor geld dat je tijdelijk niet belegt

Roparco is het spaarproduct op je Robeco beleggingsrekening. Door een deel van je inleg op Roparco te zetten, zorg je voor een betere spreidingsmix in je beleggingsportefeuille. Ook als je even helemaal niet wilt beleggen met je inleg, kun je je geld ‘parkeren’ op Roparco. Net als bij een spaarrekening verrekenen we rente over het bedrag dat op Roparco staat. En wil je je geld weer beleggen, dan kan dat op elk gewenst moment. Je spaartegoed op Roparco houd je aan bij de Rabobank. Je geld op Roparco wordt beschermd volgens het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Lees meer over het depositogarantiestelsel

Spaartegoed storten en opnemen

Als je een belegging verkoopt, komt de opbrengst automatisch op Roparco terecht. Je kunt er ook voor kiezen om direct geld op Roparco te zetten. Geld opnemen van Roparco kan op elk gewenst moment en zonder kosten.

Actuele rentes

Over het bedrag op Roparco verrekent Robeco automatisch rente. Bekijk de actuele rentetarieven, deze zijn variabel.


%
Kenmerken
Particuliere klanten
0,01%
over het saldo tot en met € 100.000
 
-0,50%
over het saldodeel boven € 100.000
Zakelijke klanten
0,01%
over het saldodeel tot en met € 100.000

-0,50%
over het saldodeel boven € 100.000 
Rentetarieven gelden vanaf 1 juli 2021

Goed om te weten

 • Je spaartegoed op Roparco wordt aangehouden bij de Rabobank.

 • De Rabobank betaalt al langere tijd negatieve rente over het geld dat zij moeten onderbrengen bij de Europese Centrale Bank. Rabobank is momenteel niet van plan een negatieve rente in rekening te brengen voor klanten met een spaartegoed tot en met € 100.000. Zij kunnen echter niet garanderen dat het nooit gaat gebeuren, hoe graag zij dat ook zouden willen. Wat er in de toekomst gebeurt is afhankelijk van onder andere de marktontwikkelingen.

  We begrijpen dat het heel onnatuurlijk voelt om te betalen voor het geld dat je bij een bank zet. Negatieve rente is een onwenselijk verschijnsel voor klanten en voor de economie als geheel. Het gehele financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn.

 • Het is niet toegestaan om meerdere rekeningen op dezelfde naam te openen met als doel in een ander rentetarief te vallen. Heb je op dit moment meerdere rekeningen? Dan mag je die vooralsnog blijven aanhouden.

 • De negatieve rente wordt berekend over het spaarsaldo op Roparco. Over belegd vermogen berekenen we geen rente.

 • De negatieve rente wordt berekend per rekening ongeacht of dit een rekening op een of twee namen is. Heeft u een rekening op twee namen met een saldo van € 200.000? Dan krijgt u over € 100.000 een rentevergoeding van 0,01% (€ 10) en over € 100.000 wordt er 0,5% negatieve rente in rekening gebracht (€ 500). Per saldo betaalt u dus € 490.

Blijf op de hoogte

Wilt u per e-mail op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onze rente? Meld u aan voor de Robeco Rentemelder. Ga naar Mijn Robeco - Abonnementen.

Sparen of beleggen

Nu de spaarrente laag staat, kiezen veel mensen ervoor hun geld te beleggen. Of beleggen iets voor jou is, hangt af van wat je doelen zijn en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet voorkomen bij sparen. Daarom is beleggen vooral geschikt voor de langere termijn, vanaf minimaal drie jaar. Heb je inzicht in je financiële situatie, geen schulden, een buffer voor onverwachte uitgaven, aan het eind van iedere maand geld over én kun je een bedrag opzijzetten voor een langere periode? Dan kan beleggen interessant zijn om vermogen op te bouwen. Beleggen levert historisch gezien op de langere termijn meer op dan sparen.

Vergelijk rendementen sparen en beleggen door de jaren heen

Slim beleggen

Bij Robeco bepaal je zelf waarom je wilt beleggen, wanneer je resultaat wilt zien en hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen doe je om een doel te bereiken. Wanneer je dat doel wilt bereiken bepaalt hoe lang en met welk risico je een belegging aan kunt gaan. Hierbij geldt: hoe meer rendement je wilt behalen, des te hoger is het risico dat je bereid moet zijn om te nemen. En hoe langer je wilt beleggen, des te groter is de kans dat je een aantrekkelijk rendement behaalt. Maar onthoudt dat je belegging ook in waarde kan dalen. Dus beleg alleen met geld dat je over hebt en zorg dat je buiten jouw beleggingen om een buffer hebt voor onverwachte uitgaven.

Roparco en het depositogarantiestelsel

Roparco is een product van Rabobank. Roparco wordt alleen via Robeco aangeboden.

Sinds 1 januari 2016 is de structuur van de Rabobank veranderd. Alle lokale Rabobanken en Rabobank Nederland zijn samengegaan in één coöperatie met één bankvergunning. De wet bepaalt dat alle banken met een eigen bankvergunning deelnemen aan het depositogarantiestelsel (DGS). Het DGS garandeert dat je (een deel van) je betaal- en spaartegoed vergoed krijgt als je bank in de problemen komt. Als een bank niet aan haar verplichtingen kan voldoen, stelt De Nederlandsche Bank het DGS in werking. De Nederlandsche Bank voert de regeling uit.

Belangrijk om te weten

Heb je één of meer rekeningen bij de Rabobank? Dan telt je spaartegoed op Roparco mee in de hoogte van je tegoeden bij de Rabobank die onder het depositogarantiestelsel vallen.

Beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Daarom hoef je dit vermogen niet mee te nemen in de berekening voor het maximale vermogen dat onder de garantie valt.

Juridische voorwaarden

In de Voorwaarden Robecorekening is juridisch vastgelegd dat je je spaargeld bij de Coöperatieve Rabobank U.A. aanhoudt en dat het depositogarantiestelsel geldt. In deze voorwaarden vind je ook alle andere rechten en plichten terug die gelden voor jou, Robeco en de Rabobank.

Meer informatie

Wil je meer weten over het depositogarantiestelsel? Lees de uitgebreide toelichting inclusief rekenvoorbeelden.

Meer informatie depositogarantiestelsel

Liever een medewerker spreken?

Neem dan gerust contact met ons op. Ons team van experts zit klaar om al uw beleggingsvragen te beantwoorden. We helpen graag!

Neem contact op

Verberg contact opnemen

Veelgestelde vragen

 • Roparco is het spaarproduct van Robeco dat automatisch op uw beleggingsrekening staat. Als u een deel van uw vermogen als spaartegoed wilt aanhouden dan kan dat op Roparco. Over het geld dat u op Roparco heeft staan verrekenen we rente.

 • Al geruime tijd daalt de spaarrente. Uw spaartegoed op Roparco houdt u via uw Robecorekening aan bij de Rabobank. De hoogte van het rentepercentage op Roparco wordt door de Rabobank vastgesteld. De spaarrente die banken vergoeden is vooral gebaseerd op de kortlopende geldmarktrente. Dit is het tarief dat banken ontvangen als ze tijdelijk geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. In Europa is die rente, Euribor geheten, al enige tijd negatief. Het tarief werd in 2016 door de ECB verlaagd naar -0,4 procent. Dit betekent dat banken moeten betalen voor het geld dat ze bij de ECB onderbrengen. Daarom ligt de spaarrente momenteel zeer laag of is zelfs nul. Mocht de ECB in de toekomst de rente verhogen dan is de verwachting dat de spaarrente zal volgen.

 • U kunt eenvoudig een storten op uw Robecorekening met iDEAL. Let hierbij op dat uw stortingsmix ingesteld staat op 100% Roparco. Wilt u liever zelf storten vanaf uw bank, uw storting automatisch belegd hebben of maandelijks automatisch storten? Bekijk dan onze andere stortingsmogelijkheden.

Met een medewerker spreken?

Door de enorme drukte zijn de wachttijden langer dan u van ons gewend bent. Onze excuses hiervoor. Wilt u toch contact met ons opnemen dan zijn wij op maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.30 uur.

Chatten

In gesprek
De chat is offline

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten