Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

| Beleggen

Of je de belastingaangifte zelf doet of uitbesteedt, wordt beïnvloed door hoeveel lol je erin hebt, door je kennis van zaken en door hoeveel tijd je beschikbaar hebt.

  • Share

De een kijkt ernaar uit om zoveel mogelijk aftrekposten op te speuren bij het invullen van de inkomstenbelasting. De ander ziet juist enorm op tegen de invulklus of is juist bang dat hij belangrijke zaken over het hoofd ziet. Als jij in de laatste categorie valt, doe je jezelf een groot plezier door alle benodigde informatie te verzamelen en de daadwerkelijke aangifte over te laten aan een specialist.

Kennis van zaken

Bij het zelf doen van je belastingaangifte is het belangrijk dat je het leuk vindt. Maar het is nog veel belangrijker dat je goed weet waar je mee bezig bent. Als je onvoldoende kennis van zaken hebt, is de kans groot dat je aftrekposten laat liggen en te veel belasting betaalt. Eerlijk zeggen: weet je bijvoorbeeld dat je in sommige gevallen de reiskosten mag aftrekken die je maakt wanneer je iemand bezoekt in het ziekenhuis? Aan de andere kant bestaat het gevaar dat je vergeet om bepaalde opbrengsten op te geven. Dat kan je een boete opleveren. Wie onvoldoende kennis van zaken heeft, kan de belastingaangifte beter toevertrouwen aan een fiscalist.

Fiscale besparingsmogelijkheden

Zelfs als je voldoende kennis van zaken hebt en plezier haalt uit het invullen van de inkomstenbelasting, kan het nog altijd een afweging zijn om de aangifte over te laten aan een specialist als je simpelweg niet de tijd kan vrijmaken voor de klus. Aan het uitbesteden van de belastingaangifte hangt wel een prijskaartje, dat kan oplopen van enkele tientjes tot honderden euro’s. Daar staat tegenover dat een goede fiscalist die kosten vaak terugverdient door het vinden van minder bekende aftrekposten en andere fiscale besparingsmogelijkheden. Bovendien is de geruststellende gedachte dat een expert de zaken afhandelt, ook wat waard.

Beleggen: zelf doen of uitbesteden?

Behalve bij de belastingaangifte moet je soms ook bij andere zaken de keuze maken tussen zelf doen of uitbesteden. Bijvoorbeeld bij beleggen. Voordat je daarmee begint, is het wel zaak om je ervan te verzekeren dat je een buffer hebt voor onverwachte tegenvallers, dat je financiële doelen wat verder in de toekomst liggen en dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen. Vervolgens kan je aan de hand van bovenstaande factoren de knoop doorhakken. Vind je het leuk en heb je voldoende tijd en kennis van zaken om zelf een beleggingsportefeuille samen te stellen en het financiële nieuws te volgen? Dan staat niets je in de weg om zelf te gaan beleggen. Anders kan het een afweging zijn om te investeren in de beleggingsfondsen van Robeco

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten