Beleggingstip: eenvoudig maar goed spreiden

| Beleggen

Fondsbeleggen is een goede manier om het risico van je beleggingen te spreiden. Maar je moet dan wel zorgen voor de juiste balans tussen de fondsen waarin je belegt.

  • Share

Toen je de keuze maakte om te beginnen met beleggen, heb je dat als het goed is gedaan met het oog op de lange termijn. Vervolgens had je de keuze om zelf te beleggen of om dat over te laten aan een specialist. Bijvoorbeeld via een totaaloplossing waarin verschillende beleggingscategorieën zijn vertegenwoordigd (zoals Robeco ONE ) of door te beleggen in één of meer beleggingsfondsen.

Grote verschillen

Binnen een beleggingsfonds is er meestal wel voldoende spreiding, omdat de fondsmanager zorgvuldig een aantal bedrijven heeft geselecteerd. Maar tussen de kenmerken van dat fonds en die van andere fondsen zijn er vaak grote verschillen. Een wereldwijd beleggend aandelenfonds gedraagt zich anders dan een trendfonds of een obligatiefonds.

Trouw

In de praktijk steken beleggers hun geld in weinig verschillende fondsen. Ook zijn ze erg trouw en blijven lang in een fonds belegd. Hierdoor bestaat het gevaar dat het belegd vermogen niet goed gespreid is. Wie bijvoorbeeld zijn geld alleen in Aziatische aandelen steekt, is erg gevoelig voor berichten uit die regio. Dat kan positief uitpakken, maar ook negatief.

Eenvoudig goed spreiden?

Bekijk de voorbeeldportefeuille van onze experts

Voorbeeldportefeuille

Spreiden

Om het risico te spreiden is het verstandig om niet te veel eieren in één mandje te leggen, maar over meerdere mandjes te spreiden. Bijvoorbeeld door te beleggen in verschillende continenten, sectoren, trends en in verschillende beleggingscategorieën. De voorbeeldportefeuille van Robeco laat zien dat je al met twee fondsen je beleggingen goed kunt spreiden.

Verdeling in de gaten houden

Na verloop van tijd verandert je oorspronkelijke verdeling tussen aandelen, obligaties en spaargeld. Bijvoorbeeld omdat aandelenkoersen sneller stijgen dan die van obligaties, zodat het gedeelte aandelen naar verhouding groter wordt. Een gevolg is dat de verdeling van je portefeuille steeds verder afwijkt van je oorspronkelijke keuze. Daarom moet je af en toe je portefeuille onderhouden.

Hoe vaak?

Maar hoe vaak moet je dat doen? Zodra aandelen sterk stijgen? Of pas als er onrust op de markten is, met heftige koersdalingen? Je moet in ieder geval de verleiding weerstaan om heel vaak in te grijpen. Het aanpassen van je portefeuille brengt namelijk altijd transactiekosten met zich mee. En extra rendement levert het niet altijd op, omdat het erg moeilijk is om het juiste moment te kiezen. Een of twee maal per jaar onderhoud plegen is in beginsel voldoende. En probeer niet te veel afgeleid te worden door de waan van de dag. Want die heeft met je langetermijnvisie niets te maken.

Andere artikelen over spreiding en portefeuilleonderhoud:

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten