Beleggingsvisie februari 2018

| Visie

Nadat in januari de aandelenbeurzen hun opmars nog gestaag voortzetten, kwam begin februari de bijna onvermijdelijke correctie. Vooral aandelen moesten een stapje terugdoen.

  • Share

Dollar aanjager

Een van de aanjagers van het positieve beurssentiment was de verdere verzwakking van de Amerikaanse dollar. Gunstig voor de exporten van de Amerikanen, aangezien goederen kopen in de VS nu goedkoper is. De Amerikaanse minister van Financiƫn liet zich ontvallen dat een zwakke dollar ook een doel op zich is, wat voor een extra sprong in de wisselkoers zorgde. De goedkeuring van de belastingplannen van president Trump, die op termijn gunstig zijn voor de bedrijfswinsten, prikkelde ook de fantasie van de beleggers. De Amerikaanse aandelenmarkt steeg afgelopen maand met 5,7% (in dollars gemeten), wat deze aandelen nog duurder maakte dan ze al waren. We blijven daarom aan de voorzichtige kant voor Amerikaanse aandelen, ook omdat het niet zeker is wat - en wanneer - de volgende rentestappen van de Amerikaanse centrale bank zullen zijn.

De zwakkere dollar speelde opkomende landen in de kaart. Het waren wederom de Aziatische aandelenmarkten die het sterkst presteerden, met China (+12,5%) en Hong Kong (+9,9%) in de hoofdrol. Opkomende landen, waar we nog steeds een neutrale visie op hebben, presteerden in januari ruim beter dan ontwikkelde landen.

Winst veilig gesteld, aandelen naar neutraal

2018 waren we ingegaan met een ruim hoger dan gemiddeld gewicht voor aandelen in onze beleggingsvisie. Gedurende de maand hebben we in twee stappen dit gewicht iets verlaagd om gemaakte winsten deels veilig te stellen. De bovengemiddelde weging met de nadruk op aandelen uit Europa en Japan, hebben we na een onrustige start in februari en het gewijzigde beursentiment inmiddels teruggebracht naar neutraal. Een aanhoudend sterke euro kan op termijn de winsten van Europese bedrijven onder druk zetten, maar voorlopig zien we dat effect nog niet terug in de winstcijfers van bedrijven en macro-economische cijfers, die nog steeds goed zijn.

Stevige rentestijging

De toonaangevende Duitse tienjaarsrente steeg van 0,42% aan het begin van het jaar naar bijna 0,70%. Deze stevige stijging werd ingezet nadat de Europese Centrale Bank (ECB) zich positief uitliet over de economische vooruitzichten. De markten vatten dit op als een signaal dat de ECB de rente mogelijk eerder gaat verhogen dan nu wordt verwacht.

Daarnaast deed Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank, ook een duit in het zakje door te stellen dat gegeven de goede staat van de Europese economie het stimuleringsprogramma eigenlijk zo snel mogelijk na september 2018 moet stoppen. De ECB is hierover nog verdeeld overigens. Bij een renteverhoging of het stoppen van de stimulering wordt de geldhoeveelheid kleiner en stijgt de rente. En dat is dan weer nadelig voor Europese obligaties.

Lager gewicht obligaties

De categorie obligaties als geheel geven wij nog steeds een lager dan gemiddeld gewicht in onze beleggingsvisie. Europese staatsobligaties en high yield-obligaties blijven onderwogen. De enige obligatiecategorie die wat ons betreft nog aantrekkelijk is, zijn obligaties uit opkomende landen. De rente op deze obligaties is relatief hoog, maar daar staat wel tegenover dat ze last hebben van een zwakker wordende dollar.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten