Beleggingsvisie januari 2018

| Visie

Het jaar 2017 was een prima beleggingsjaar, vooral voor aandelenbeleggers. Met name de opkomende landen lieten zich als groep van hun beste kant zien: uitgedrukt in euro’s was de stijging ruim 20%, terwijl de ontwikkelde markten 7,5% stegen. Als we kijken naar welke beurzen het vorig jaar het beste deden, springen de Aziatische markten eruit: de Chinese beurs steeg 54,1% en Hong Kong ruim 40%.

  • Share

De Nederlandse AEX-index steeg 12,7%, waarmee we in 2017 in Europa een middenmoter waren. De euro is in 2017 gestegen ten opzichte van alle belangrijke valuta’s in de wereld. Zo werd de euro ruim 14% sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ondanks de nieuwe records van de Amerikaanse beurzen zijn de rendementen uitgedrukt in euro’s lager dan wanneer we de rendementen in de valuta van het ‘eigen’ land zouden uitdrukken.

Obligaties hadden een lastiger jaar. De Europese rente steeg weliswaar, maar we zijn nog ver verwijderd van de renteniveaus die ‘normaal’ waren voordat de financiële crisis uitbrak. De centrale banken in Europa en in de Verenigde Staten zijn zich - afzonderlijk van elkaar - allebei heel voorzichtig aan het terugtrekken uit de obligatiemarkten. In de VS is de rente inmiddels al een aantal keren verhoogd. Niettemin is de geldhoeveelheid nog steeds heel groot, en als gevolg daarvan is de rente nog steeds relatief laag.

Europa blijft favoriet in categorie Aandelen

Ten opzichte van de andere ontwikkelde markten, zoals de Verenigde Staten en Japan, bleven de Europese beurzen achter. Dit ondanks de goede economische cijfers en het feit dat Europese aandelen relatief aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Het lijkt erop dat de financiële markten hier op dit moment geen oog voor hebben. Mogelijk spelen de politieke onzekerheden een rol. De Duitse coalitiebesprekingen lopen nog steeds, evenals de Brexit-onderhandelingen en er komen verkiezingen in Italië. Maar dat zijn wat ons betreft geen doorslaggevende gebeurtenissen die het achterblijven verklaren. We blijven daarom wel positief over Europese aandelen. Binnen ons stevige accent in aandelen neemt Europa daarom nog steeds een prominente plaats in.

Geen advieswijzigingen bij de start van 2018

De Amerikaanse aandelenbeurs ging in 2017 min of meer in een rechte lijn omhoog. Aandelen in de VS zijn inmiddels erg duur geworden, reden waarom wij - ondanks de voortdurende stijging - al een tijdje wat voorzichtiger zijn. Voor Amerikaanse aandelen streven we een neutrale weging na. Japanse aandelen vinden we in dat opzicht aantrekkelijker en we handhaven het accent voor deze regio. We gaan 2018 in met een neutrale visie op opkomende markten.

Alleen obligaties uit opkomende landen aantrekkelijk

In december steeg de toonaangevende Duitse tienjaarsrente van 0,30% naar 0,42%. Dit had zijn weerslag op de rendementen op Europese obligaties, die daardoor een licht negatief rendement behaalden. We blijven Europese staatsobligaties onaantrekkelijk vinden. De categorie obligaties als geheel geven wij nog steeds een lager dan gemiddeld gewicht in onze beleggingsvisie. Hoewel high yield-obligaties in 2017 met een rendement rond de 7% het best presteerden van alle obligatiecategorieën, denken wij dat het risico inmiddels niet meer opweegt tegen het rendement dat we voor deze categorie verwachten. De enige obligatiecategorie die wat ons betreft nog aantrekkelijk is, zijn obligaties uit opkomende landen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten