
Beleggingsvisie mei 2018
| VisieEen nieuwe kwartaal, een nieuw elan op de aandelenmarkten. In maart werden er nog rake klappen uitgedeeld, maar de lente bracht ook mooie koerswinsten voor aandelen. Met name Europese en Japanse aandelen presteerden in april sterk. Met een stijging van 4,9% bleef de Nederlandse AEX-index zelfs achter bij het Europese gemiddelde.
Ontspanning
Op politiek gebied was er op meerdere terreinen sprake van enige ontspanning. De dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China escaleerde niet nadat er in maart over en weer maatregelen werden afgekondigd. Er staan zelfs gesprekken tussen beide landen gepland. De onzekerheid op de financiële markten werd hiermee dus minder. Ook de ontmoeting eind april tussen de leiders van Noord- en Zuid Korea droeg bij aan de positieve stemming op de aandelenmarkten.
Cijferregen
Het cijferseizoen is in volle gang en over het algemeen zijn de gepresenteerde bedrijfsresultaten goed. Ook de macro-economische cijfers zagen er prima uit. In de verschillende economische regio’s zijn de productiecijfers nog steeds op een hoog niveau, alhoewel het lijkt dat de piek in de meeste cijfers wel is bereikt.
Het gevolg hiervan is dat de inflatie in onder andere Europa oploopt. De Europese Centrale Bank signaleerde bij de laatste bijeenkomst dat hun inflatiedoelstelling van 2% nog steeds in zicht is. Aan het beleid werd ook deze maand niets veranderd. De ECB blijft vooralsnog tot september in de markt obligaties opkopen om de economie te ondersteunen. Een eventuele renteverhoging is voorlopig een heel klein stipje aan een verre horizon.
Ook in de VS steeg de kapitaalmarktrente deze maand en kwam voor het eerst sinds lange tijd weer boven de 3%. De inflatie in de VS is inmiddels gestegen tot bijna 2%, wat ook voor de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, een belangrijke doelstelling is. De stijgende rente zorgde voor negatieve rendementen voor obligatiebeleggers en een bedrukte stemming bij Amerikaanse aandelenbeleggers. Amerikaanse aandelen bleven hierdoor achter bij de stijgingen elders in de wereld.
Olieprijs en aandelengewicht hoger
De olieprijs steeg ook in april verder door. Brent crude, voor de West-Europese markt de belangrijkste olieprijs, steeg met 8,7% en is in een jaar tijd bijna 50% gestegen. Door de wereldwijde economische groei is de vraag naar olie toegenomen, terwijl de olieproducerende landen hun productie niet verder hebben opgevoerd. Wij verwachten dat de vraag naar energie voorlopig aan zal houden en hebben daarom aan de energiesector een hoger dan gemiddeld gewicht toegekend. Hierdoor wordt het totale aandelengewicht weer hoger dan het gemiddelde. Binnen de regio’s handhaven we de neutrale posities voor de ontwikkelde markten en de onderwogen positie voor opkomende markten.
Verdere rentestijging verwacht
Vanwege de stijgende kapitaalmarktrente hadden staatsobligaties het zwaar in april. Europese staatsobligaties lieten negatieve rendementen noteren. Slechts high yield obligaties, waarvoor we al enige tijd een onderwogen positie aangeven, konden een positief rendement bijschrijven. Bedrijfsobligaties hadden een vlak resultaat van 0%. Deze obligatiecategorie biedt nog steeds een iets hogere rente dan spaargeld. Europese bedrijfsobligaties worden tot op heden nog gesteund door aankopen vanuit de Europese Centrale Bank. De totale categorie obligaties geven we onveranderd een minder dan gemiddeld gewicht. Dat komt vooral doordat we nog steeds negatief zijn over de vooruitzichten voor staatsobligaties. Vanwege de hogere rentevergoeding blijven we obligaties uit opkomende landen nog wel interessant vinden.