Beurskrach: wat kan het verleden ons leren?

| Beleggen

De beurskoersen zijn de afgelopen weken flink gedaald. Dat is in het verleden vaker gebeurd. Een belangrijke les van eerdere beurscorrecties is dat een herstel meestal een kwestie van tijd is.

  • Share

De corona-uitbraak en het olieconflict leidden de afgelopen weken tot grote onrust op financiële markten. Het is in het verleden vaker voorgekomen dat de aandelenkoersen snel daalden. Wie tijdens eerdere correcties bleef beleggen en niet in paniek raakte, had de koersschade vaak binnen redelijke termijn goed kunnen maken. In onderstaande grafiek van de Amerikaanse S&P 500 Index zie je dat er in de afgelopen 70 jaar meer goede dan slechte beursjaren waren.

Ondanks de recente daling, is elke dollar die in 1950 werd belegd in Amerikaanse aandelen nu gegroeid naar $140. Dat is een gemiddeld rendement van iets meer dan 7% per jaar. In die periode had je een paar flinke koersdalingen meegemaakt. Uiteraard geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Waarom worden de koersschommelingen steeds groter?

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de koersdalingen na 2000 veel groter zijn dan daarvoor. Dat komt omdat in de grafiek de puntenstand van de S&P 500 wordt weergegeven. Maar een daling van 3000 naar 2500 punten, doet natuurlijk evenveel pijn als een daling van 300 naar 250. In beide gevallen staan de aandelenkoersen 20% lager.

Om de huidige koersbewegingen goed te vergelijken met die uit het verleden, is het beter om een logaritmische schaal te gebruiken. Dat is te zien in onderstaande grafiek, waarin alle procentuele koersstijgingen en dalingen even groot zijn.

Hoe lang duurt het koersherstel?

In de grafiek zijn de koersdalingen van 15% of meer met een rode lijn weergegeven. Het eerste dat opvalt, is dat een correctie onderdeel is van de waardeontwikkeling op langere termijn. Het is sinds 1950 meer dan tien keer voorgekomen dat de aandelenkoersen een flinke stap terug doen. Gemiddeld duurde het ongeveer drie jaar voordat het effect van een correctie is uitgewist en de beurskoersen weer terug zijn op het oorspronkelijke niveau.

Bij de laatste twee correcties – in 2001/2002 en 2008 – duurde dat echter aanzienlijk langer. Daarvoor was in beide gevallen een specifieke reden. In 2001/2002 liep het herstel op de beurzen vertraging op door de terroristische aanslagen op 11 september 2001 en de oorlog in Irak die daaruit voortvloeide. De kredietcrisis van 2008 was ook geen normale beurscorrectie. De problemen waren indertijd het gevolg van een enorme schuldopbouw bij banken. Als de financiële sector niet goed meer werkt, kost een economisch herstel veel meer tijd.

Hoe zit dat met de huidige koerscorrectie?

We weten pas over een paar jaar hoe lang het herstel na de huidige koerscorrectie duurde. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen waarom er niet een economisch herstel kan volgen zodra de corona-uitbraak onder controle is. Met de koersdalingen van de afgelopen weken, sorteren beleggers voor op een recessie. Die recessie ontstaat doordat de overheid het publieke leven in veel landen grotendeels stillegt, om de corona-uitbraak in te dammen.

“Tegelijkertijd doen overheden en centrale banken er alles aan om te voorkomen dat er in deze periode blijvende economische schade ontstaat”, vertelt Robeco ONE-fondsbeheerder Jeroen Blokland: “Omdat de maatregelen steeds ingrijpender worden, is het moeilijk te zeggen of de nu aangekondigde stimuleringsplannen voldoende zijn. Maar de politieke bereidheid om bedrijven en consumenten te helpen is heel groot. Ik ga er dan ook vanuit dat het overheden lukt om de economie straks weer snel op gang te krijgen. Het laat zich alleen lastig voorspellen wanneer dat gaat gebeuren.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten