De echte reden waarom shoppen gelukkig maakt

| Uw geld

Bijna iedereen voelt zich een stuk beter na een dagje winkelen – en dat komt niet alleen door de mooie spullen die je koopt.

  • Share

Shoppen is voor veel mensen die even niet lekker in hun vel steken een beproefd middel om zich weer wat beter te voelen. Het komt zo vaak voor dat mensen om deze reden shoppen, dat er in de Verenigde Staten zelfs een term voor bedacht is: retail therapy. Het zijn overigens niet alleen maar vrouwen die gaan shoppen om zich lekerder te voelen. Uit een enquête onder 1.000 Amerikaanse volwassenen bleek in 2013 dat bijna 40% van de mannen ook wel eens aan ‘retail therapy’ doet.

Geluksgevoel dankzij dopamine

De meeste mensen schrijven het goede gevoel van shoppen toe aan de mooie spullen die ze kopen. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat het geluksgevoel wordt veroorzaakt doordat in je hersenen het chemische stofje dopamine vrijkomt. Deze stof wordt vrijgegeven als je dingen doet die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten. Of – raar maar waar – vet of zoet eten. Dat laatste lijkt niet echt een beloning waard, maar onze hersenen zijn gevormd in de oertijd en toen was het een stuk belangrijker (en lastiger!) om aan energierijke voeding te komen dan tegenwoordig.

Geld opzij zetten voor een grotere beloning in de toekomst

Dopamine komt alleen vrij door acties waarvan het effect direct merkbaar is. Dat verklaart waarom je je veel gelukkiger voelt tijdens een dagje shoppen dan tijdens het regelen van een goed pensioen, ondanks dat je van dat laatste op de lange termijn waarschijnlijk veel meer plezier hebt. In plaats van je hele budget op te maken bij het shoppen, kan je er ook voor kiezen om regelmatig wat geld opzij te zetten via bijvoorbeeld maandbeleggen.

In kleine stapjes bouw je dan mogelijk een leuk vermogen op. Dat kan je in de toekomst bijvoorbeeld gebruiken voor een mooie reis, als aanvulling op je pensioen – of om nog wat vaker te gaan shoppen. Het is daarbij wel belangrijk dat je een financiële buffer hebt voor onverwachte tegenvallers en dat je bereid bent om risico te nemen met vermogen. Op de website van Robeco vind je antwoord op veel vragen waar beginnende beleggers tegenaan lopen, zoals waar je op moet letten en wat de risico’s van beleggen zijn.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten