Dividend: het extraatje uit je beleggingen

| Beleggen

In een tijd van lage rentes is dividend voor sommige beleggers een welkome vorm van inkomsten uit hun vermogen.

  • Share

Veel bedrijven kiezen ervoor om een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. In de beleggingswereld wordt die uitkering ook wel dividend genoemd. Op de dag van de dividenduitkering zou de beurskoers theoretisch moeten dalen met de omvang van het dividend. In de praktijk kan de beurs dat effect versterken (bij een negatief beursklimaat) of juist verminderen (bij een positief beursklimaat). Vanwege de relatie met de koers is dividend in zekere zin een beetje een sigaar uit eigen doos. Maar dividend kan wel degelijk aantrekkelijk zijn.

Beleggingsfondsen

Het betalen van dividend is voor een beursgenoteerd bedrijf geen verplichting. Daarin onderscheidt dividend zich bijvoorbeeld van de couponrente op een obligatie, want de uitgevende instelling daarvan is verplicht om die rente uit te betalen. Beleggingsfondsen kunnen op verschillende manieren omspringen met de dividenden die ze ontvangen. Er zijn twee stromingen:

  • beleggingsfondsen die de van bedrijven ontvangen dividenden doorgeven aan hun klanten
  • beleggingsfondsen die deze ontvangen dividenden in het fonds houden en gelijk herbeleggen.

Vaak kan je aan de naam al zien welk dividendbeleid een fonds heeft. Fondsen met de toevoeging C, CH of G keren het dividend uit, terwijl fondsen met de toevoeging F, FH of N het dividend herbeleggen.

Mooie inkomstenstroom

Of dividenduitkerende fondsen een goede keuze zijn, hangt onder meer af van je beleggingsdoel en -horizon. Een cashdividend van 2% à 3% per jaar kan in de huidige omgeving van geringe inflatie en lage rentes een mooie inkomstenstroom opleveren. Dat kan goed van pas komen als je behoefte aan inkomsten toeneemt, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat en je inkomen daalt.

Cashdividend of herbeleggen?

Voor beleggers die al vermogen hebben opgebouwd en daar niet steeds stukjes van willen verkopen (en daardoor kosten maken), is beleggen in dividenduitkerende fondsen een aantrekkelijke oplossing. Het ontvangen van cashdividend is namelijk kosteloos. Wie nog hard bezig is met vermogen opbouwen voor later, zal wellicht niet kiezen voor cashdividend. Herbeleggen ligt dan meer voor de hand, want dan kan het ‘rente-op-rente’-effect zijn werk doen.

Keuze uit zo’n 25 dividendgenererende fondsen

Bij Robeco kan je kiezen uit zo’n 25 beleggingsfondsen die dividend genereren. Daarbij kan je zelf aangeven of je dit cash wil ontvangen of (zoals standaard gebeurt bij Robeco) wil laten herbeleggen. Het gaat hier om aandelen-, vastgoed- en obligatiefondsen. In het beleggingsbeleid van die fondsen is een belangrijke plaats ingeruimd voor bedrijven die regelmatig relatief veel dividend uitkeren. Uiteraard brengt ook beleggen in dit soort fondsen risico’s met zich mee: zorg er altijd voor dat je een goede financiële buffer hebt en beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Wil je meer weten over deze fondsen? Kijk dan op onze koersenpagina.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten