Doorwerken tot je 71e of liever eerder stoppen?

| Pensioen

Het spreekt allang niet meer vanzelf dat je op je 65e met pensioen kunt. In Nederland loopt de pensioenleeftijd in de toekomst mogelijk op tot 71 jaar. Wie eerder wil stoppen met werken, doet er verstandig aan om daarvoor vermogen op te bouwen.

  • Share

  • De pensioenleeftijd gaat in veel Europese landen behoorlijk oplopen
  • Veel mensen stoppen met werken voor ze de pensioenleeftijd hebben bereikt
  • Het is verstandig om vermogen opzij te zetten om eerder te kunnen stoppen
Hoe lang moet jij nog doorwerken? In Nederland loopt de pensioenleeftijd langzaam op tot naar schatting 71 jaar in 20601. Daarmee is ons land niet eens koploper in Europa. In Italië moet je over ruim veertig jaar mogelijk nog enkele maanden langer doorwerken dan in Nederland. In Denemarken stijgt de pensioenleeftijd zelfs naar 74 jaar. De stijging van de pensioenleeftijd komt grotendeels door onze oplopende levensverwachting. Toen ruim 150 jaar geleden de eerste pensioenen het licht zagen in Nederland, was de levensverwachting van een 65-jarige nog ongeveer 10 jaar2. In 1960 was dat 15 jaar en tegenwoordig zelfs meer dan 20 jaar2. Om te voorkomen dat pensioenfondsen in de problemen komen door steeds langere uitkeringsperiodes, verhogen veel landen de pensioenleeftijd.

Eerder stoppen met werken

Een stijgende pensioenleeftijd hoeft niet te betekenen dat je ook echt langer moet doorwerken. Als je zelf geld opzij zet, is het vaak mogelijk om eerder te stoppen. In veel landen ligt de gemiddelde leeftijd op de laatste werkdag dan ook lager dan de officiële pensioenleeftijd. In Nederland is de gemiddelde werknemer op zijn laatste werkdag 64 jaar en 5 maanden. In België is dat net boven de 61 jaar en in Frankrijk is dit 60 jaar. Stop je eerder met werken, dan moet je wel een periode zien te overbruggen waarin je geen inkomen meer ontvangt. Het is zaak om daarvoor vermogen op te bouwen.

Vroeg starten met vermogensopbouw

Het beste kun je vroeg beginnen met het opbouwen van vermogen. Stel dat je vanaf je 35e elke maand EUR 50 belegt in een mix van grote bedrijven, zoals de MSCI World Index. Als je dat de afgelopen dertig jaar had gedaan, heb je na een periode met soms flinke koersstijgingen en -dalingen een vermogen van bijna EUR 70.000. Begin je pas op je 50e? Dan was dat EUR 16.000. Let wel, in het verleden behaalde resultaten vormen geen garantie voor de toekomst. Vermogen opbouwen voor later kan onder meer met Robeco LIFE. Je stort dan maandelijks een bedrag, dat onze experts voor je beleggen. Starten kan al met een inleg van EUR 50 per maand. Je kunt je inleg op ieder moment aanpassen of stoppen. Voordat je begint met beleggen moet je zeker weten dat je voldoende buffers hebt voor onverwachte tegenvallers. Ook moet je bereid zijn om risico te lopen met je vermogen.

1 Bron: Pensions at a Glance – OESO, 2017
2 Bron: CBS, Statline

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten