
Duurzame verandering? Zo doe je dat!
| DuurzaamVeel Nederlanders dragen op de een of andere manier bij aan een betere wereld, bijvoorbeeld door afval te scheiden. Het is zonde om dan duurzaam beleggen over het hoofd te zien als middel om écht duurzame verandering op gang te brengen.
Scheid jij je afval en let je er goed op dat je niet te veel voedsel verspilt? Dan bevind je je in een groot gezelschap. Bijna negen op de tien Nederlanders1 draag bij aan een betere wereld door huisafval en soms ook plastic te scheiden van groente- en fruitresten. Meer dan twee op drie mensen1 is er bovendien bewust mee bezig om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk eten op het bord terecht komt in plaats van in de vuilnisbak belandt. Er zijn allerlei manieren om bij te dragen aan een meer leefbare wereld. Maar al te vaak wordt duurzaam beleggen in dit opzicht over het hoofd gezien. Dat is zonde, aangezien dit een heel krachtig middel is om duurzame verandering op gang te brengen.
Breng bedrijven in beweging
Wie ervoor kiest om de auto te laten staan en op de fiets naar kantoor gaat, zorgt ervoor dat er net iets minder broeikasgassen in de atmosfeer komen. Al die kleine beetjes samen, maken samen een behoorlijk groot verschil. Duurzame verandering komt echter pas in een stroomversnelling als hierbij ook het bedrijfsleven betrokken wordt. Meer dan 70% van de uitstoot van broeikasgassen komt namelijk voor rekening van honderd bedrijven2. Als deze ondernemingen erin slagen om minder vervuilend te werken, scheelt dat omgerekend een gigantisch aantal fietstochtjes. Duurzaam beleggen kan helpen om de bedrijven in beweging te krijgen.
Vervuilers aanspreken
Wanneer je als belegger een aandeel koopt, word je voor een heel klein deel eigenaar van een bedrijf. Je kunt dan je stem laten horen op aandeelhoudersvergaderingen. Als je maar groot genoeg bent, kan je ook in gesprek gaan met het management. Robeco kiest er in dit opzicht voor om samen met 177 andere beleggers de honderd grootste uitstoters van CO2 aan te spreken. Dat gebeurt niet via een eenmalig gesprek, maar via meerdere discussies die over een periode van enkele jaren gevoerd worden. Er zijn echter ook andere manieren waarop Robeco duurzame verandering in gang brengt. Zusterbedrijf RobecoSAM richt zich bijvoorbeeld op impact investing, waarbij belegd wordt in bedrijven die met slimme oplossingen bijdragen aan het oplossen van duurzame knelpunten.
Robeco zet de ruim 25 jaar ervaring op het vlak van duurzaam beleggen nu in bij Robeco ONE Duurzaam : de eerder dit jaar geïntroduceerde alles-in-een oplossing voor duurzaam beleggen.
1 Bron: Beleggersonderzoek Direct Research – oktober 2018
2 Bron: Carbon Majors Report – Carbon Disclosure Project, 2017