Een goede spreiding met één fonds

| Beleggen

We weten het wel, maar het daadwerkelijk ook doen is een ander verhaal: spreiding aanbrengen in de beleggingsportefeuille. Een goede spreiding zorgt ervoor dat de portefeuille niet te zeer beïnvloed wordt door de specifieke risico’s van enkele beleggingen.

  • Share

Beleggen in een beleggingsfonds lost dit probleem voor een deel op. Maar ook bij een belegging in één of twee aandelenfondsen, al dan niet in combinatie met een obligatiefonds, zijn er toch specifieke risico’s aanwezig. Deze liggen vaak anders dan je op het eerste gezicht denkt.

Dominant

“In portefeuilles van offensieve beleggers, die bijvoorbeeld voor 75% bestaan uit aandelen en 25% uit obligaties, is het aandelenrisico dominant. Obligaties zorgen bij deze verdeling niet voor een enorme verlaging van het portefeuillerisico”, zegt  Jeroen Blokland . Hij beheert het fonds Robeco Multi Asset Growth.

Slim verdelen

Jeroen Blokland legt uit: “In de portefeuille van Robeco Multi Asset Growth, die standaard bestaat uit 75% wereldwijde aandelen en 25% Europese obligaties, proberen we de risico’s op een slimme manier te herverdelen. Voor de meeste beleggingscategorieën kun je vaststellen welke factoren de risico’s bepalen. Voor aandelen is bijvoorbeeld economische groei doorslaggevend, voor staatsobligaties is onder meer het inflatierisico belangrijk. Als je die risico’s goed kunt inschatten, kun je kijken welke risico’s het meest met rendement beloond worden. Daarna kijk je of je portefeuille daar op de juiste manier op is ingericht”.

Extra risico is de moeite waard

“We kijken vooral naar de ideale combinatie van risico’s die een zo hoog mogelijk rendement opleveren. Die combinatie van risico’s varieert door de tijd heen”, verklaart Blokland. “We voegen nu bijvoorbeeld opkomende markten toe, omdat het extra rendement ten opzichte van ontwikkelde landen de moeite waard is om ook het extra risico te lopen. Maar als dat nodig is, passen we onze voorkeur aan, bijvoorbeeld als we vinden dat de compensatie voor het risico van opkomende landen niet meer opweegt tegen die voor het beleggen in ontwikkelde markten”.

Snel inspelen

“Robeco Multi Asset Growth is een goede aanvulling op portefeuilles met een beperkte spreiding. Je belegt via één fonds in een breed palet aan beleggingen. Zowel in aandelen als obligaties, waarbij wij op zoek gaan naar die fondsen die ten opzichte van de markt relatief aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Daarnaast hebben we de instrumenten om snel in te kunnen spelen op actuele marktontwikkelingen, zoals bij Brexit of onverwachte verkiezingsuitslagen”, licht Jeroen Blokland toe. “We passen alle professionele beleggingsmethodes toe op een fonds dat voor iedereen toegankelijk is”.

Het fonds Robeco Multi Asset Growth past bij een langere beleggingshorizon (minimaal 5 jaar). In de afgelopen 3 jaar behaalde het een gemiddeld rendement van 7,38% op jaarbasis. Uiteraard kan de waarde van uw belegging fluctueren en bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. De risicometer geeft aan, dat dit fonds volatiel is. Bent u defensiever ingesteld, dan is er Robeco Multi Asset Income. Dat belegt volgens hetzelfde principe als Robeco Multi Asset Growth, maar met het accent op obligaties en dus een lager risico.

Voor beleggers die op dit moment onvoldoende spreiding in de portefeuille hebben, bieden de Multi-Asset fondsen een uitkomst. Met de toevoeging van een van de twee fondsen wordt in een klap de spreiding in uw portefeuille een stuk verbeterd. Alleen in Robeco Multi-Asset Growth of Robeco Multi-Asset Income beleggen kan ook: de portefeuilles bieden van zichzelf al voldoende spreiding.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten