Eerste baan? Zet wat opzij voor later

| Beleggen

Je eerste baan is een prima gelegenheid om jezelf te trakteren op een leuke avond uit. Maar heb je er al eens aan gedacht om je toekomstige ik ook wat extra’s te geven?

  • Share

Je leven ziet er heel anders uit zodra je begint aan je eerste, echte baan. Even lekker lang uitslapen omdat je het vroege college toch wel kan overslaan, is er niet meer bij. Net zoals een doordeweeks avondje flink doorzakken. Daar krijg je echter heel wat voor terug.

Je hoeft bijvoorbeeld niet meer wekenlang ’s avonds te blokken voor een lastige serie tentamens. Bovendien houd je aan het eind van de maand meer geld over dan tijdens je studietijd. Het is verleidelijk om dan wat vaker een rondje te geven of om een mooie reis te plannen. Maar heb je er al eens aan gedacht om met een klein deel van je salaris te gaan beleggen?

Extraatje achter de hand

Op het eerste gezicht is het een vreemde gedachte om nu al met een klein deel van je salaris vermogen op te bouwen voor later. De kans is namelijk heel groot dat je salaris in de toekomst groeit, waardoor je dan nog makkelijker geld opzij kunt zetten. Toch zijn er heel goede redenen om al jong te beginnen met wat opzij te zetten voor later.

In de eerste plaats moet je er rekening mee houden dat je uitgaven ook gaan stijgen, bijvoorbeeld omdat je woonlasten stijgen na het kopen van een nieuwe woning of omdat je kinderen krijgt. Het CBS heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen kost. Wie wat opzij legt op het moment dat hij het kan missen, heeft een mooi extraatje achter de hand wanneer dat nodig is.

De tweede reden om jong te beginnen is omdat tijd in je voordeel werkt bij beleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee: op de beurs wisselen goede en slechte periodes elkaar af. Als je je geld binnen drie jaar nodig hebt, is het niet verstandig om te beginnen met beleggen. Je hebt namelijk weinig tijd om eventuele verliezen goed te maken als het even tegen zit op de beurs. Het is een heel ander verhaal als je je geld voor lange tijd kunt missen.

Wat levert beleggen op?

Wie in goede en slechte tijden blijft zitten, werd in het verleden mooi beloond voor het risico. Hoe goed? Als je tien jaar geleden begonnen was om elke maand €50 opzij te beleggen in een aantal van de grootste bedrijven ter wereld1, had je nu een vermogen gehad van bijna €8.300. Met twintig jaar was dat ongeveer €25.000 geweest en met dertig jaar zelfs ruim €56.000. Als jonge werkende ben je slim genoeg om te weten dat beleggen kosten met zich meebrengt en dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Ontdek hoe jij de beleggingsexperts van Robeco voor jou kunt laten werken.

1Bron MSCI World AC Index

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten