Extra aflossen, meer uitgeven, of beleggen?

| Uw geld

De spaarrentes blijven maar dalen. Zelfs een negatieve rente doemt aan de spaarhorizon. En dan moet je ook nog rekeninghouden met kosten, inflatie en belasting als je meer dan EUR 25.000 bezit. Wat gaan Nederlandse spaarders doen als het ‘doemscenario’ van een negatieve rente werkelijkheid wordt?

  • Share

We vroegen het in september aan de lezers van de Robeco Nieuwsbrief. Van de ruim 1.000 respondenten antwoordden er 429 (42%) dat zij dan (een deel van) hun spaargeld zouden gaan beleggen. 422 respondenten (41%) gaven aan, dat zij geld van hun spaarrekening zouden opnemen en dat geld gingen gebruiken als extra aflossing op de hypotheek. Slechts 182 respondenten (18%) gaf aan dat zij het spaargeld gingen opnemen om er concrete uitgaven mee te doen.

Op zoek gaan naar een andere aanbieder die wel (meer) rente uitkeert, biedt in de huidige situatie weinig soelaas, want schraalhans is keukenmeester op de spaarmarkt. Enkele grootbanken verlaagden onlangs hun spaarrente nog verder. Zelfs de meest hardnekkige spaarders sloegen aan het twijfelen.

Beleggen of niet

Moeten zij nu massaal gaan beleggen? Leon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: “Of beleggen als alternatief voor sparen interessant is, hangt onder andere van het doel af en van je risicoprofiel af. Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan sparen: bij beleggen kun je (een deel van) je inleg kwijtraken, bij sparen krijg je door de Collectieve Garantieregeling altijd een bepaald spaarbedrag per persoon terug. Je kunt de risico’s bij beleggen overigens wel beperken door geleidelijk in te stappen en door je beleggingen te spreiden. En realiseer je dat beleggen vooral voor de lange termijn is. Wie de rendementen van beleggen afzet tegen sparen, ziet dat beleggen op langere termijn doorgaans meer oplevert, al bieden rendementen uit het verleden natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst.”

Oversluiten hypotheek

Wat tevens interessant kan zijn bij de huidige lage rente, is het oversluiten van de woninghypotheek. Er is een enorme toename in het oversluiten van hypotheken om te profiteren van de historisch lage rente. Vooral langere rentevastperiodes van 11 tot 20 jaar staan in de belangstelling*. Al dan niet in combinatie met het aflossen van (een deel) van de hypotheek kan dit maandelijks voor een behoorlijke extra bestedingsruimte zorgen. Ruimte die je kunt gebruiken om er weer andere nuttige of leuke dingen mee te doen. Zoals (extra) vermogen opbouwen.

Omdat persoonlijke situaties verschillen, is het verstandig om oversluiten of extra aflossen in overleg met een financieel adviseur/fiscalist te doen. Of extra aflossen netto meer oplevert dan sparen of beleggen, kunt u onder andere lezen in ‘Extra aflossen: welke addertjes schuilen er onder het gras?’

*Bron: Vereniging Eigen Huis.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten