Groeiverrassingen in de opkomende wereld

| Beleggen

Opkomende landen zijn na een paar mindere beursjaren hard op weg om hun oude glans te herwinnen. Soms zijn het de wat minder bekende namen die verrassen met een aansprekende groei.

  • Share
Beleggen in opkomende markten

Beleg wereldwijd in bedrijven in snelgroeiende en opkomende economieën.

Bekijk dit fonds

Opkomende landen waren jarenlang de motor achter de groei van de wereldeconomie. China en India haalden tot 2008 geregeld groeitempo’s van meer dan 10%, terwijl grondstofleveranciers zoals Brazilië en Rusland daar niet veel voor onder deden. Sindsdien is het groeitempo van de boegbeelden van de opkomende wereld behoorlijk afgekoeld. In 2018 lag de economische groei in Brazilië en Rusland zelfs lager dan in de eurozone en de Verenigde Staten. Een nieuwe groep opkomende landen neemt nu het groeistokje over.

Aardappelland bij uitstek

Peru stevent in 2019 bijvoorbeeld af op een economische groei van circa 4%1. Dat is voor een deel te danken aan een stevige exportstijging. Het land voert allerlei industriële en agrarische grondstoffen uit, zoals ijzererts, koper, fruit en koffie. Peru is bovendien het aardappelland bij uitstek. Volgens wetenschappers werden ongeveer 10.000 jaar geleden in dit land de eerste aardappels geteeld. Tegenwoordig worden in Peru honderden verschillende soorten verbouwd. Dankzij de groeiende export zit de werkgelegenheid in de lift en neemt de armoede snel af.

Made in Indonesië

De Chinese economie is gegroeid van minder dan $400 miljard in 1990 tot ongeveer $13.000 miljard vorig jaar. Dat is voor een groot deel te danken aan de opkomst van de maakindustrie, die een enorme groei van de export mogelijk maakte. Indonesië lijkt goed op weg om dit voorbeeld te volgen. Een uitdijende beroepsbevolking lokt allerlei internationale bedrijven, zoals Calvin Klein, Toyota, General Electric en L’Oréal. De export naar andere landen in de regio en een groeiende lokale consumptie leveren in 2019 naar schatting een economische groei op van ruim 5%.

EU als aanjager groeimotor

Hongarije bewijst dat je niet de halve wereld over hoeft te reizen voor een land waar de economie ongeveer dubbel zo snel groeit als in de eurozone3. Dat is onder meer te danken aan de aansluiting bij de Europese Unie in 2004. Hierdoor kreeg de exportsector een impuls, terwijl het ook aantrekkelijker werd voor buitenlandse partijen om in het land te investeren. Dankzij een flinke daling van de werkloosheid tot minder dan 4% vormt lokale consumptie nu ook een belangrijke pijler onder de economische opmars van het land.

Beleggen in opkomende landen

Opkomende landen stevenen in 2019 af op een kleine versnelling van de economische groei. Het verschil in groeisnelheid met de ontwikkelde wereld neemt toe van iets meer dan 2% vorig jaar, naar ruim 3% in 20203. Bovendien zijn aandelen uit opkomende landen aantrekkelijk gewaardeerd. De verhouding tussen beurskoers en de voor 2019 verwachte winst, komt gemiddeld uit op 11,54. In de ontwikkelde wereld ligt die waardering ongeveer een kwart hoger. Lijkt het je wat om te beleggen in opkomende landen? Robeco Emerging Markets Equities en Robeco Emerging Stars Equities beleggen onder andere in veelbelovende ondernemingen in landen zoals Peru, Indonesië en Hongarije.

1 Bron: prognose Focus Economics, 2018
2 Bron: prognose Goldman Sachs, 2018
3 Bron: OESO, 2018
4 Bron: MSCI, 2019

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten