Groot fiscaal voordeel voor DGA die nu zijn pensioen checkt

| Pensioen

Als directeur-grootaandeelhouders (DGA) heeft u een heel goede reden om uw pensioenopbouw nog dit jaar tegen het licht te houden. Door een wetswijziging kan uw fiscaal voordeel oplopen tot tienduizenden euro’s.

  • Share

Het kan duizenden euro’s schelen wanneer u als DGA ervoor kiest om uw pensioenopbouw nu in plaats van pas volgend jaar eens goed onder de loep te nemen. In april 2017 is nieuwe wetgeving geïntroduceerd die het zeer onaantrekkelijk maakt om door te gaan met het in eigen beheer opbouwen van pensioen. Als u dat toch doet, zal de belastingdienst in het economisch verkeer progressief belasten met 20% revisierente. Er zijn drie verschillende opties om de pensioenopbouw door te zetten, waarvan de eerste voorlopig nog een fiscaal voordeel biedt. Wie ervoor kiest om het pensioen af te kopen, ontvangt een korting van 34,5% op de belastingheffing over de fiscale waarde van de pensioenopbouw. Volgend jaar is die korting 25% en in 2019 is dat 19,5%. Als uw pensioenpot een fiscale waarde heeft van EUR 500.000, loopt u EUR 24.700 in het hoogste tarief van inkomstenbelasting aan fiscaal voordeel mis als u uw pensioen in 2018 afkoopt in plaats van voor het eind van dit jaar. Het is dus heel verstandig om voor het eind van dit jaar de pensioenopbouw nog eens goed te bekijken.

Pensioen afkopen

Na het afkopen van het pensioen in eigen beheer kunt u naar eigen inzicht beschikken over de vrijkomende middelen. Aangezien er niet meer binnen de BV pensioen wordt opgebouwd, is het verstandig om zelf geld opzij te zetten voor de oude dag. Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen. Robeco heeft daarvoor verschillende oplossingen. Ontdek wat Robeco PLUS , Robeco ONE of Robeco LIFE u later kan opleveren.

Oudedagsvoorziening

Als u van de pensioenopbouw in eigen beheer af wil maar niet het geld (ervoor over) heeft voor het afkopen daarvan, is het een optie om de voorziening om te vormen tot een oudedagsvoorziening. Dit gebeurt via het berekenen van de fiscale waarde van de pensioenreserve. Die waarde neemt vervolgens elk jaar toe met een rente die het ministerie van Financiën vaststelt. Op de pensioendatum bent u verplicht om de voorziening om te zetten in een lijfrente met een looptijd van ten minste twintig jaar.

Alles bij het oude

De derde en laatste optie is om alles bij het oude te laten. In dit geval wordt het opgebouwde vermogen op de pensioendatum of bij overlijden op basis van de bestaande pensioenovereenkomst uitgekeerd. Bij deze variant heeft u echter geen mogelijkheid om verder in eigen beheer pensioen op te bouwen. Het is dan ook verstandig als u bij deze keuze in de toekomst op een andere wijze geld opzij gaat zetten voor uw oude dag.

Belangrijke keuze

Bij de keuze om de pensioenopbouw af te kopen, om te zetten in een oudedagsvoorziening of in de huidige vorm aan te houden spelen veel factoren een rol. Voor sommige keuzes moet u bijvoorbeeld toestemming krijgen van uw (ex-)partner. Het is dan ook zaak om u goed te verdiepen in de nieuwe regelgeving of om uw situatie te bespreken met uw (pensioen)adviseur. Door de wetswijziging draagt u meer verantwoordelijkheid voor uw eigen pensioenopbouw.

Op weg naar een goed pensioen

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Hierbij moet behalve op een goede spreiding ook gelet worden op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt als vlak voor uw pensioendatum de beursomstandigheden tegen zitten. Bent u ook benieuwd hoe u een aanvulling op uw pensioen kunt opbouwen zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Ontdek via Robeco LIFE – de speciale pensioenoplossing van Robeco – wat u nu kunt doen om ervoor te zorgen dat u na uw pensioen voldoende inkomsten heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten