Handelsdeal: in China lukt het wel

| Visie

China sloot onlangs een handelsdeal met een grote groep landen uit de regio. Dat akkoord heeft vooral een symbolische waarde, maar ook op eigen kracht komt de Chinese economie in 2021 verder op stoom.

  • Share
Robeco Chinese A-Share Equities

Beleggen in de Chinese welvaartsgroei

Koop dit fonds

Terwijl de Europese Unie nog altijd in een moeizaam onderhandelingsproces is verwikkeld met Groot-Brittannië, wordt aan de andere kant van de wereld een groot handelsblok gevormd. In november zetten onder meer China, Japan, Zuid-Korea, India en Australië een handtekening onder het zogeheten RCEP-handelsakkoord. Vijftien landen in Azië en de Stille Oceaan hebben afspraken gemaakt over tariefsverlagingen en het openen van markten. De 2,2 miljard inwoners van dit blok zijn goed voor maar liefst 30% van de wereldeconomie.

Omvang trekt de aandacht

“De deal trekt vooral de aandacht door die enorme omvang”, vertelt Jie Lu, hoofd investments China bij Robeco: “De details van de overeenkomst moeten nog worden uitgewerkt. Het is nu nog lastig te zeggen hoe groot de impact op de Chinese economie gaat worden. Maar het akkoord is een signaal dat China ook zonder goede relatie met de Verenigde Staten zijn positie op het internationale handelstoneel kan uitbouwen.” Voorlopig wordt de richting van de Chinese economie vooral bepaald door het herstel na de Covid-19-uitbraak. Lu:

“In vergelijking met andere landen, is de maakindustrie in China na de virusuitbraak snel op gang gekomen. Hierdoor tekende zich in 2020 al een herstel van de export af. De relatief lage voorraadniveaus voor de huidige fase van de economische cyclus, wijzen erop dat die beweging nog even door kan zetten. Als Covid-19 straks meer naar de achtergrond verdwijnt, worden in 2021 de toenemende industriële productie en binnenlandse consumptie de belangrijke economische groeimotors.”

Mooi jaar voor Chinese A Shares

Op de aandelenbeurs in Shanghai zijn de koersen sinds begin 2020 met gemiddeld 11% opgelopen. Robeco A-Share Equities was half december zelfs met bijna 40% gestegen. Toch is de waardering van dit marktsegment volgens Lu nog steeds aantrekkelijk: “Als je kijkt naar de verhouding tussen beurskoersen en winsten, ligt die maar net iets hoger dan wat de afgelopen jaren gebruikelijk was. De boekwaarde ligt zelfs iets lager dan het gemiddelde uit het verleden. De waardering van grotere bedrijven met een beursnotering in de Verenigde Staten of Hongkong, is wel wat hoger. Dat komt omdat deze aandelen meer profiteren van de enorme liquiditeit die ontstaat door het ruime beleid van centrale banken. Ondanks de wat hogere waardering, biedt ook dit gedeelte van de aandelenmarkt nog goede kansen in 2021.”

Mogelijke risico’s

Als mogelijk risico voor het optimistische economische scenario wijst Lu naar een kans dat de Chinese centrale bank eerder op de rem trapt dan de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten: “Het land heeft een centraal geleide economie, waardoor de economie sneller bijgestuurd kan worden dan in een open markt. Dat is gunstig als er snel ingegrepen moet worden bij een afkoelende economie. De keerzijde is dat de centrale bank ook sneller ingrijpt zodra de economie terugkomt op het normale groeipad. Een ander gevaar is dat Covid-19 minder snel wegebt dan dat het zich nu laat aanzien. Voorlopig is dat echter niet het meest waarschijnlijke scenario.”

Mooie vooruitzichten

Op de korte termijn trekt vooral een Amerikaans plan de aandacht om Chinese bedrijven hun Amerikaanse beursnotering te ontnemen als de boekhouding niet voldoet aan de regelgeving in de Verenigde Staten. Lu: “De impact is minder groot dan de berichtgeving soms doet vermoeden. De grote bedrijven hebben hun boekhouding goed op orde. En kleinere bedrijven die niet op de Amerikaanse manier rapporteren, kunnen dat alsnog gaan doen of de overstap maken naar de Chinese aandelenmarkten.”

Een extra steun in de rug voor de Chinese aandelenmarkten, is dat de weging in de MSCI World Index stapsgewijs toeneemt. Veel beleggers die hun portefeuille enigszins aan deze index spiegelen, gaan hierdoor ook meer in Chinese aandelen beleggen. Eventuele onrust over strengere Amerikaanse beursregels, heeft dan ook vooral impact op de korte termijn. Lu: “Op de langere termijn zijn de vooruitzichten nog altijd goed. Het basisscenario is dat 2021 voor China een jaar wordt van een sterk economisch herstel, waarbij de productie- en consumptiesector vooroplopen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten