Herstelalfabet: op welke letter lijkt het economisch herstel?

| Visie

Er tekent zich een V-herstel af voor de wereldeconomie. Robeco-strateeg Peter van der Welle legt uit waarom dat een positieve ontwikkeling is en wat er schuil gaat achter de letters die gebruikt worden om het economisch herstel te beschrijven.

  • Share

Economen gebruiken soms een letter om aan te geven hoe de economie zich na een periode van economische terugval (recessie) herstelt. Hierdoor wordt sneller duidelijk welk patroon zich ontvouwt, dan met een uitgebreide beschrijving van alle ontwikkelingen. Een L-vorm wijst bijvoorbeeld op een diepe recessie waarna nauwelijks tot geen herstel komt. Bij een U-vorm komt het herstel geleidelijk op gang, terwijl bij een V-vorm de economie juist snel opveert.

V-herstel

“Dat laatste is in zekere zin wat we de afgelopen maanden hebben gezien”, vertelt Van der Welle. In maart hebben veel landen lockdown-maatregelen doorgevoerd. Hierdoor kwam de wereldeconomie in een flinke recessie terecht. Van der Welle: “Maar sindsdien is de activiteit in de goederensector weer stevig toegenomen. Als je naar de economische cijfers kijkt, is de V nog niet mooi symmetrisch. De goederensector is nog niet op het niveau van voor de crisis en in de dienstensector gaat het herstel naar verhouding minder snel.”

K-herstel

Er is een groot verschil in het tempo waarin verschillende delen van de economie zich herstellen. Terwijl bijvoorbeeld de technologiesector stevig groeit, maken de reis- en luchtvaartbranche heel zware tijden door. Om dit verschil aan te duiden, wordt soms gesproken van een K-herstel. Volgens Van der Welle kunnen veel sectoren een inhaalslag maken als er eenmaal een vaccin op de markt is: “Met name ouderen zijn kwetsbaar voor Covid-19. Pas als deze groep zich veilig voelt en er weer op uittrekt, nemen de uitgaven aan hotels, restaurants, cruises en vliegreizen toe. Dan krijgen we het breed gedragen economisch herstel dat je graag wilt zien.”

W-herstel

Zelfs als er een vaccin komt gaat het nog enkele jaren duren voordat de economie weer op het niveau is van voor de pandemie. Van der Welle: “In de Verenigde Staten kwam de werkloosheid in augustus uit op 8,4% van de beroepsbevolking. Dat is een stuk beter dan de 14,7% uit april, maar de 3,5% van vorig jaar is nog ver weg. In het verleden daalde de Amerikaanse werkloosheid in de periode na een recessie met 0,5 tot 1 procentpunt per jaar. De komende jaren kan het herstel van de economie en de werkgelegenheid verder doorgaan. Tenzij er door een tweede coronagolf, of een andere gebeurtenis, nog een nieuwe economische terugval komt. Dan krijgt het herstel mogelijk een W-vorm. Maar dat is nu het minst waarschijnlijke scenario.”

Meer weten over de impact van het economisch herstel op de beleggingswereld? Lees de Market Update

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten