
‘Het is heel leuk om op deze manier erkenning te krijgen’
| BeleggenRobeco ONE Defensief heeft een Lipper Fund Award gewonnen. Dat is een prestigieuze prijs voor beleggingsfondsen, te vergelijken met bijvoorbeeld de Oscars in de filmwereld. Fondsbeheerder Jeroen Blokland vertelt wat het beheren van Robeco ONE Defensief bijzonder maakt.
Wat betekent het winnen van de Lipper Fund Award?
Blokland: “Voor onze klanten is het een signaal dat wij ons werk heel goed doen en voor ons is het heel leuk om op deze manier erkenning te krijgen. Als fondsbeheerder ben ik misschien het meest zichtbaar voor beleggers, maar er zijn veel meer mensen betrokken bij Robeco ONE. Daarbij kan je denken aan de teams die de aandelen- en obligatiefondsen beheren waarin wij beleggen, maar ook strategen, specialisten op het vlak van duurzaamheid en wetenschappers die nieuwe inzichten ontwikkelen waarmee we onze beleggingsportefeuilles nog slimmer kunnen inrichten. Het beheren van Robeco ONE is echt teamwerk, waarbij direct en indirect ruim 50 medewerkers van Robeco en zusterbedrijf RobecoSAM betrokken zijn.”
Wat maakt Robeco ONE Defensief anders dan de andere Robeco ONE-fondsen?
Blokland: “Robeco ONE Defensief is naar verhouding in trek bij mensen die anders minder snel gaan beleggen, maar toch op zoek gaan naar een alternatief omdat de spaarrente bijna op 0% staat. Hierdoor is het voor ons de kunst om jaarlijks gemiddeld toch een paar procent rendement te maken, zonder meteen veel risico te nemen. Dat doen we bijvoorbeeld door in het aandelensegment te beleggen in fondsen waarvan de koersen minder snel schommelen dan het beursgemiddelde, zonder dat dit ten koste gaat van het verwachte rendement. Zo krijgen we ruimte om in andere delen van de portefeuille meer risico te nemen. Bijvoorbeeld door in het obligatiesegment wat vaker te kiezen voor bedrijfsleningen in plaats van Europese staatsleningen, waarvan de rente vaak negatief is. Dankzij deze aanpak dalen de koersen van de Robeco ONE Defensief en de andere ONE-fondsen in slechte beurstijden vaak iets minder snel dan het marktgemiddelde.”
Hoe kijk je nu tegen de beleggingsmarkten aan?
Blokland: “Onze verwachting is dat de economie zich gaat herstellen nu in grote delen van de wereld het aantal coronabesmettingen terugloopt. In dat geval staan de koersen van risicovolle beleggingen zoals aandelen over twaalf maanden hoger dan nu. De afgelopen tijd zijn de aandelenkoersen al flink opgelopen en bovendien profiteren aandelen relatief sterk van de stimuleringsmaatregelen die nu nog worden aangekondigd. We verwachten dan ook dat we in bepaalde delen van de obligatiemarkt beter beloond worden voor het risico dat we nemen, dan op de aandelenmarkt. Daarbij kijken we vooral naar segmenten waar centrale banken obligaties opkopen als onderdeel van steunprogramma’s. Als het economisch herstel op gang komt, neemt de risicopremie van dit soort obligaties af en stijgt de koers. En als er toch nog een terugval komt, blijft de schade naar verwachting beperkt door het opkoopbeleid van centrale banken.”