Hoe ziet jouw pensioen er straks uit?

| Pensioen

Het kabinet maakt nieuwe plannen om het huidige pensioenstelsel om te bouwen naar een systeem met individuele potjes. Het is echter onzeker hoe de veranderingen er precies uitzien en wie de rekening daarvan gaat betalen.

  • Share

Hoe ziet jouw pensioen er straks uit? Eind vorig jaar liepen de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel vast. Begin februari heeft minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees echter het initiatief genomen om dan maar zonder overleg met de vakbonden aanpassingen in het bestaande stelsel door te voeren. Koolmees zet onder meer in op het omzetten van het huidige collectieve pensioensysteem naar een stelsel met individuele potjes.

Het voordeel van een eigen potje is dat je als individuele pensioendeelnemers veel meer keuzevrijheid en grip op je pensioenopbouw hebt. Er komen veel meer mogelijkheden om eerder te stoppen met werken, toch wat langer door te gaan of juist een deel van je pensioenvermogen meteen na je laatste werkdag op te nemen.

Wie gaat dat betalen?

Het aanpassen van het pensioenstelsel brengt wel flink wat kosten met zich mee. Wie gaat de potjes aanvullen van pensioendeelnemers die te weinig hebben opgebouwd, bijvoorbeeld omdat ze enige tijd werkloos waren of door verschillende baanwisselingen pensioenbreuk hebben geleden? Gaat Koolmees dat aanvullen met gemeenschapsgeld of moeten die mensen dat zelf maar regelen? Met het oog op dit soort lastige vragen is het begrijpelijker dat de onderhandelingen over een nieuw pensioensysteem na zeven jaar zijn vastgelopen.

Ook aan het vasthouden van het bestaande stelsel zitten echter nadelen. Onder de bestaande regels mag de verhouding tussen het pensioenvermogen en de toekomstige verplichtingen – de zogeheten beleidsdekkingsgraad – niet langer dan tien jaar onder het wettelijk minimumniveau van 104,2% terecht komen. Als dat wel het geval is, zijn fondsen verplicht om te korten op de pensioenopbouw. Dat dreigt in 2020 al te gebeuren bij enkele grote fondsen, met gezamenlijk meer dan 10 miljoen deelnemers.

Binnen paar minuten een net iets beter pensioen

Het is lang niet zeker of het Koolmees lukt om zijn wijzigingen erdoor te drukken en hoe een nieuw stelsel er uiteindelijk uit komt te zien. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om af te wachten hoe de onderhandelingen uitpakken en dan kijken wat het voor jou betekent. Waarom zou je je per slot van rekening nu druk maken over een heel lastige kwestie waar je pas ver in de toekomst mee te maken krijgt?

Gelukkig hoef je niet een oplossing te verzinnen voor de pensioenproblematiek om er na je laatste werkdag net iets beter bij te zitten. Met Robeco LIFE kun je op een eenvoudige manier vermogen opbouwen, met behoud van alle flexibiliteit. Starten kan al met een inleg van EUR 50 per maand en het openen van een beleggingsrekening is binnen een paar minuten geregeld. Zoals dat altijd bij beleggen geldt: zorg dat je genoeg buffers overhoudt voor onverwachte tegenvallers en besef dat je ingelegde vermogen risico loopt.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten