Hoge stand AEX is geen reden voor hoogtevrees

| Beleggen

Afgelopen juli steeg de AEX tot een niveau van 573,62 punten. Dat is het hoogste niveau in zeventien jaar tijd. Tegelijk blijven alle seinen op groen staan voor de economie. Hierdoor lijkt er nog geen einde te komen aan de stijgende aandelenmarkten.

  • Share

Bedrijfswinsten

De AEX is de afgelopen tien jaar flink gestegen, maar op zichzelf zegt dat weinig. Als aandelenmarkten al een lange periode stijgen, betekent dat niet dat daar snel een einde aan hoeft te komen. Om te bepalen of aandelenkoersen erg hoog zijn of juist niet, moet je onder meer ook kijken naar de bedrijfswinsten. En die zijn de afgelopen jaren hard gestegen, vaak net zo veel als de beurskoersen, of zelfs meer. Vanuit dat perspectief is de verhouding tussen aandelenkoers en winst (ofwel de waardering) binnen de AEX alleszins redelijk te noemen.

Verder kijken dan de AEX

Het pieken van de AEX is een leuk nieuwsfeit, maar voor beleggers is het belang hiervan beperkt. De Nederlandse beurs maakt namelijk maar een klein deel uit van het wereldwijde beleggingslandschap. Bovendien zijn de prestaties van Nederlandse bedrijven nauw verbonden met de wereldwijde economie. Het is daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar de prestaties van Nederlandse aandelen, maar vooral ook naar de mondiale ontwikkelingen. Hoe gaat het daarmee?

Verenigde Staten

Een van de grootste en meest bepalende spelers op het mondiale beleggingstoneel zijn de Verenigde Staten. In vergelijking met de rest van de wereld zijn de aandelenwaarderingen hier hoog. Daar staat echter tegenover dat de winstgroei van Amerikaanse bedrijven veruit het sterkst is. Recent is de waardering van de S&P 500 Index, de belangrijkste aandelenindex in de VS, aanzienlijk afgenomen. Tegelijk zullen de bedrijfswinsten in de VS de komende twaalf maanden naar verwachting met 20% groeien. Dat kan Amerikaanse aandelen extra aantrekkelijk maken.

Mondiaal beeld

Ook in Europa, Japan en de opkomende markten laten bedrijven een goede winstgroei zien, al is deze minder sterk dan in de VS. En net als in Amerika zijn ook in de rest van de wereld de aandelenwaarderingen recent gedaald, maar niet zo veel als in de VS. Wereldwijd zijn de beursindices nu al bijna tien jaar aan het stijgen. Tegelijk blijven de waarderingen redelijk, zoals onder meer blijkt uit het waarderingsniveau van de MSCI World Index voor wereldwijde aandelen. Afgaande op de sterke economische vooruitzichten en de steeds betere werkgelegenheid, lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de mondiale weg omhoog.

Spreiding beperkt risico’s

Een van de belangrijkste beleggingsprincipes is om belangen zo goed mogelijk te spreiden. Daarmee kunt u uw risico’s beperken. Spreiding is op meerdere manieren mogelijk. Bijvoorbeeld over verschillende beleggingscategorieën, of over regio’s. Via de beleggingsfondsen van Robeco is het eenvoudig om wereldwijd goed gespreid te beleggen. Daarmee verdeelt u uw risico over meerdere regio’s en laat u geen kansen liggen. Dat is beter dan kiezen voor één enkele beurs, zoals de AEX. Hoe goed die het ook doet.

Lees meer over dit onderwerp

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten