
In China gaat het leven weer zijn normale gang
| VisieDe Chinese economie en aandelenmarkt zijn snel opgeveerd, nadat China begin 2020 al in een vroeg stadium getroffen werd door de Covid-19-pandemie. Arnout van Rijn – hoofd Aziatische aandelen bij Robeco – vertelt wat er schuilgaat achter het herstel.
Europa zet zich schrap voor de gevolgen van de tweede Covid-19-golf, maar China lijkt de virusuitbraak vrij goed onder controle te hebben. “Het leven gaat voor een groot deel weer z’n gangetje”, vertelt Van Rijn: “Evenementen die heel veel mensen trekken gaan natuurlijk nog niet door, maar van collega’s in Shanghai hoor ik dat de kroegen daar alweer vol zitten.”
De Chinese economie staat er naar verhouding goed voor. Van Rijn: “Na de lockdown aan het begin van 2020, is alles weer vrij snel op gang gekomen. De dienstensector heeft nog wel wat last van de pandemie, maar de verkoop van consumentengoederen zit in de lift. Het aantal ontslagen valt heel erg mee. Mensen gaan nog wat minder vaak de deur uit en kopen meer huishoudelijke apparatuur en andere elektronica.”
Groot versus klein
Op woensdag 11 november wordt Singles Day gevierd. Dit is een in China bedachte feestdag waarbij je jezelf als vrijgezel een cadeau geeft. De afgelopen jaren lagen de online verkopen op Singles Day hoger dan op alle andere dagen van het jaar. Mogelijk worden er dit jaar weer verkooprecords gebroken. Achter de mooie economische cijfers gaat volgens Van Rijn wel een tweedeling schuil: “Het zijn vooral de grote consumenten- en internetbedrijven die nu heel goede zaken doen. Veel kleine winkeltjes en restaurantjes hebben het wel heel moeilijk. De overheid zet de grote vastgoedpartijen onder druk om deze bedrijfjes wat lucht te geven, bijvoorbeeld via een tijdelijke huurverlaging.”
Schuldafbouw projectontwikkelaars
Ook een ander deel van de vastgoedsector heeft het lastig. Van Rijn: “Grote projectontwikkelaars hebben jarenlang goede zaken gedaan. Deze partijen kopen grond in een grote stad en bouwen daar appartementen of huizen. Hiervoor moesten de projectontwikkelaars enorme bedragen lenen. Om te voorkomen dat de schuldenlast te ver oploopt, scherpt China de regels aan. Een gevolg is dat projectontwikkelaars schulden aflossen en minder bouwprojecten opstarten. Geld van investeerders dat anders gebruikt was voor die projecten, stroomt nu onder meer richting de aandelenmarkt. Ondanks de pandemie is de China A-Shares Index – waar binnenlandse aandelen worden verhandeld – sinds de jaarwisseling met ruim 5% gestegen. Het A-Shares-fonds van Robeco staat zelfs op een winst van meer dan 30%. ”