In China gaat het leven weer zijn normale gang

| Visie

De Chinese economie en aandelenmarkt zijn snel opgeveerd, nadat China begin 2020 al in een vroeg stadium getroffen werd door de Covid-19-pandemie. Arnout van Rijn – hoofd Aziatische aandelen bij Robeco – vertelt wat er schuilgaat achter het herstel.

  • Share
Robeco Chinese A-Share Equities

Beleggen in de Chinese welvaartsgroei

Koop dit fonds

Europa zet zich schrap voor de gevolgen van de tweede Covid-19-golf, maar China lijkt de virusuitbraak vrij goed onder controle te hebben. “Het leven gaat voor een groot deel weer z’n gangetje”, vertelt Van Rijn: “Evenementen die heel veel mensen trekken gaan natuurlijk nog niet door, maar van collega’s in Shanghai hoor ik dat de kroegen daar alweer vol zitten.”

De Chinese economie staat er naar verhouding goed voor. Van Rijn: “Na de lockdown aan het begin van 2020, is alles weer vrij snel op gang gekomen. De dienstensector heeft nog wel wat last van de pandemie, maar de verkoop van consumentengoederen zit in de lift. Het aantal ontslagen valt heel erg mee. Mensen gaan nog wat minder vaak de deur uit en kopen meer huishoudelijke apparatuur en andere elektronica.”

Groot versus klein

Op woensdag 11 november wordt Singles Day gevierd. Dit is een in China bedachte feestdag waarbij je jezelf als vrijgezel een cadeau geeft. De afgelopen jaren lagen de online verkopen op Singles Day hoger dan op alle andere dagen van het jaar. Mogelijk worden er dit jaar weer verkooprecords gebroken. Achter de mooie economische cijfers gaat volgens Van Rijn wel een tweedeling schuil: “Het zijn vooral de grote consumenten- en internetbedrijven die nu heel goede zaken doen. Veel kleine winkeltjes en restaurantjes hebben het wel heel moeilijk. De overheid zet de grote vastgoedpartijen onder druk om deze bedrijfjes wat lucht te geven, bijvoorbeeld via een tijdelijke huurverlaging.”

Schuldafbouw projectontwikkelaars

Ook een ander deel van de vastgoedsector heeft het lastig. Van Rijn: “Grote projectontwikkelaars hebben jarenlang goede zaken gedaan. Deze partijen kopen grond in een grote stad en bouwen daar appartementen of huizen. Hiervoor moesten de projectontwikkelaars enorme bedragen lenen. Om te voorkomen dat de schuldenlast te ver oploopt, scherpt China de regels aan. Een gevolg is dat projectontwikkelaars schulden aflossen en minder bouwprojecten opstarten. Geld van investeerders dat anders gebruikt was voor die projecten, stroomt nu onder meer richting de aandelenmarkt. Ondanks de pandemie is de China A-Shares Index – waar binnenlandse aandelen worden verhandeld – sinds de jaarwisseling met ruim 5% gestegen. Het A-Shares-fonds van Robeco staat zelfs op een winst van meer dan 30%. ”

Handelsruzie als impuls voor A-Shares

Een andere factor die de Chinese aandelenmarkt in de kaart speelt, is de verslechterde handelsrelatie met de Verenigde Staten. Van Rijn: “Hierdoor worden technologiebedrijven gedwongen om minder afhankelijk te worden van Amerikaanse technologie. De overheid wakkert op allerlei manieren de innovatie aan. Bijvoorbeeld via het verstrekken van subsidies op elektrische auto’s. En dat gebeurt in China op een heel andere manier dan in Europa.”

Om te zorgen dat elektrisch rijden ook voor de middenklasse bereikbaar wordt, verstrekt de overheid alleen subsidies op wagens met een verkoopwaarde van maximaal 300.000 renminbi (omgerekend circa € 38.500). Van Rijn: “Bovendien geeft een stad zoals Shanghai alleen nog maar vergunningen af voor de registratie van nieuwe elektrische auto’s. Die omschakeling is ook af te zien aan de koersstijgingen van autobouwers en toeleveranciers zoals batterijmakers. De sterke groei van elektrisch rijden is zo een van de aanjagers achter de opleving van Chinese A-Shares.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten