
Inflatie gaat in de loop van 2023 verder dalen
| VisieDe hoge inflatie had vorig jaar een grote negatieve invloed op de beleggingswereld. In de eerste maanden van 2023 is de inflatie hard gedaald, maar het lage niveau van enkele jaren geleden komt naar verwachting niet in zicht.
De inflatie is na 2020 snel omhoog geschoten. In eerste instantie werd dat onder meer veroorzaakt door problemen die in allerlei toeleveringsketens ontstonden door coronalockdowns. Vorig jaar ging de inflatie nog verder omhoog. Oorzaak was de stijging van energie- en voedselprijzen door de oorlog in Oekraïne en de internationale sancties tegen Rusland. Het ziet er inmiddels naar uit dat de inflatiepiek achter de rug is.
In de laatste maanden van 2022 lag de inflatie hoger dan 9%. In maart was dat nog maar 4,4%. In de Verenigde Staten is de inflatie teruggevallen tot 5%. Volgens Arnout van Rijn – mede-fondsbeheerder Robeco ONE – kan de inflatie in de rest van 2023 nog een stapje terugdoen.
Stijgende voedselprijzen en hogere lonen
Die daling brengt de inflatie echter niet terug op de zeer lage niveaus van 2019 en 2020. Van Rijn: “De aardgasprijzen zijn dankzij de milde winter in Europa gedaald, maar blijven in de toekomst wel hoger dan we gewend waren. Daar komt bij dat je ziet dat de hoge inflatie ook begint door te werken in de loonontwikkeling, aangezien werknemers een compensatie willen voor de stijgende kosten van het levensonderhoud. De voedselprijzen worden bovendien nog steeds opgestuwd door de oorlog in Oekraïne.”
Mentale kwestie
Een andere reden waarom de inflatie hoger blijft dan in het decennium tot 2020, is doordat het in zekere zin ook een mentale kwestie is. Van Rijn: “Het duurt ongeveer 18 maanden om gedachten- en gedragspatronen te veranderen. Inmiddels hebben we al ruim twee jaar met hoge inflatie te maken, dus die periode is al ruimschoots voorbij. Inflatie zit bij veel mensen al behoorlijk tussen de oren. Net zoals je wat later van huis gaat als je weet dat de bus toch elke dag tien minuten te laat is, passen mensen en ondernemingen hun handelen hierdoor aan. Vakbonden stellen stevige looneisen en bedrijven berekenen de hogere kosten door in de prijzen. Die verandering in denken draagt eraan bij dat de inflatie in de toekomst naar verwachting wat hoger ligt dan het zeer lage niveau waaraan we in het afgelopen decennium gewend waren.”
Inflatie en beleggingen
Een plotselinge inflatieschok creëert veel onrust op financiële markten, wat uiteraard ongunstig is voor aandelen. Maar nu de schok wegebt, kunnen bedrijven hogere kosten doorberekenen in de verkoopprijzen en zo de winstmarge beschermen. Dat kan op de lange termijn gunstig zijn voor aandelenbeleggingen. Ook voor obligaties hoeft een wat hogere inflatie niet per se slecht te zijn. Rentebewegingen waarmee centrale banken de inflatie proberen te beteugelen hebben echter wel veel invloed op het obligatierendement. In 2022 leidde een snelle rentestijging tot grote koersdalingen op kapitaalmarkten. Die stijgende rente zorgt er overigens ook voor dat de spaarrente weer langzaam wat stijgt. Spaarders moeten er echter wel rekening mee houden dat de koopkracht van hun vermogen wordt uitgehold, omdat de inflatie voorlopig hoger ligt dan de spaarrente.