
Je geldzaken tijdens de coronacrisis
| Uw geldMaakt de coronapandemie je onzeker over je financiële toekomst? Dan is het verstandig om je buffer tegen het licht te houden en om te kijken of je nog op koers ligt richting je doelen voor de lange termijn.
Na de koersdalingen van eerder dit jaar en door alle berichtgeving rondom de coronapandemie, is het heel begrijpelijk dat je liever even niet naar je beleggingsportefeuille omkijkt. Maar juist tijdens onzekere tijden is het verstandig om goed te kijken hoe je er financieel voorstaat. Zo kun je bepalen wat je kunt doen om je financiële situatie te verbeteren.
Doe de buffercheck
Als het goed is, heb je op een spaarrekening een apart potje voor onverwachte financiële tegenvallers. Zoals een autoreparatie die duurder uitvalt dan verwacht. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het handig zijn om je uitgaven even iets terug te schroeven, zodat je buffer wat verder groeit. Benieuwd hoeveel die buffer ongeveer moet zijn? Kijk dan eens op de BufferBerekenaar van het Nibud.
Bekijk je financiële doelen
Door de corona-onzekerheid is het aanlokkelijk om voor zekerheid te kiezen en je geld op een spaarrekening te zetten. Maar bij een spaarrente van 0% of misschien net iets meer, blijft je spaarvermogen ongeveer gelijk of neemt het door inflatie en misschien ook nog vermogensbelasting langzaam af. Dat maakt het niet eenvoudig om voldoende geld bij elkaar te krijgen voor doelen die verder in de toekomst liggen, zoals de studie van de kinderen of een aanvulling op je pensioen.
Beleggen brengt kosten met zich mee en je loopt het risico van flinke koersschommelingen, zoals je de afgelopen maanden al hebt gemerkt. Hoewel het verleden geen garantie is voor de toekomst, had een belegging in aandelen van de grootste bedrijven ter wereld1 je ondanks die koersschommelingen de afgelopen vijf jaar toch een gemiddeld rendement van 5% per jaar opgeleverd. De afgelopen dertig jaar is dat zelfs bijna 8% gemiddeld. Op de lange termijn kan het beleggingsrendement ervoor zorgen dat je kinderen hun carrière niet met een studieschuld beginnen, of dat je eerder kunt stoppen met werken.
Breng je portefeuille weer in balans
Door de koersschommelingen kan het gewicht van de posities in je portefeuille behoorlijk zijn veranderd. Door die verschuivingen ziet het risico-rendementsprofiel van je portefeuille er mogelijk anders uit dan wat je oorspronkelijk voor ogen had. Het kan dan ook geen kwaad om de posities weer in balans te brengen en zo de kans op het behalen van je toekomstige doelen te verbeteren.