Maakt geld gelukkig?

| Uw geld

‘Geld maakt niet gelukkig’, zo luidt het bekende gezegde. Onderzoek wijst echter uit dat naast andere factoren geld wel degelijk bijdraagt aan het geluksgevoel van mensen. Hoe zit het nu precies?

  • Share

Voor een goed antwoord op de vraag of geld gelukkig maakt, is het allereerst belangrijk om een onderscheid te maken tussen inkomen en vermogen. Bij inkomen gaat het bijvoorbeeld om salaris of winst uit een eigen onderneming. Vermogen bestaat uit de waarde van bezittingen minus schulden. Voorbeelden van bezittingen zijn spaargeld, beleggingen en een eigen huis.

Inkomen: er zijn grenzen

In 2010 voerden de Nobelprijswinnaars Angus Deaton en Daniel Kahneman een bekende studie uit in Amerika naar de relatie tussen geld en geluk. Daaruit bleek duidelijk dat inkomen een positief effect heeft op het geluksgevoel van mensen. Dat geldt tot een inkomenshoogte van circa EUR 65.000, daarboven vlakt het effect af. Ook volgens het onderzoek ‘Sociale samenhang & Welzijn’ uit 2015 van het Centraal Bureau voor de Statistiek is er een verband tussen inkomen en geluk. Andere factoren spelen volgens het CBS overigens een grotere rol, zoals gezondheid, werk en relaties. Kortom, inkomen draagt bij aan geluk, maar er zijn grenzen.

Hoe vermogender, hoe gelukkiger

Het hebben van vermogen blijkt erg belangrijk voor het geluksgevoel van mensen. Dat toonde een onderzoek aan van TIAS Finance LAB, uitgevoerd in 20171. Het bleek dat mensen met meer vermogen zich gelukkiger voelen dan mensen met de laagste vermogens of schulden. Opmerkelijke uitkomst is dat het geluksgevoel blijft toenemen naarmate het vermogen groeit. Vermogen maakt volgens het onderzoek altijd gelukkiger. En hoe hoger het is, hoe groter het effect.

“Gespaard geld draagt bij aan vermogen waar je gelukkiger van wordt. Blijkbaar gelukkiger dan van spullen die je extra koopt door geld te laten rollen.” Bron: TIAS

Vermogen opbouwen

Wie zijn geluksgevoel serieus neemt, doet er dus goed aan om vermogen op te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld door te sparen. Dat is relatief veilig, maar levert door de lage rente op dit moment vrijwel niets op. De kans is zelfs groot dat inflatie en belastingen spaargeld aantasten. Inflatie en belasting kunnen ook beleggingen raken, maar beleggen biedt op de lange termijn historisch betere rendementskansen. Let er wel op dat daar kosten en hogere risico’s tegenover staan. Neem daarom niet meer risico dan je acceptabel vindt. En zorg er altijd voor dat je ook genoeg spaargeld hebt.

Op tijd beginnen

Hoe vroeger je start met beleggen, hoe groter de kans dat je een mooi vermogen kunt opbouwen. Bij Robeco kun je kiezen om te beleggen in Robeco ONE of in Robeco PLUS. Ook kun je beslissen om iedere maand een bedrag te beleggen met behulp van Maandbeleggen.

1Zie https://www.tias.edu/kennisgebieden/detail/finance/detail/maakt-geld-wel-gelukkig

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten