Maandbeleggen: flexibel geld opzij zetten

| Uw geld

Veel Nederlandse huishoudens maken elke maand wat geld over naar een spaarrekening. Wat veel mensen niet beseffen is dat het in sommige gevallen ook een optie is om naast sparen ook periodiek wat geld te investeren: maandbeleggen.

  • Share

Nederland is een spaarland. Volgens DNB hadden huishoudens in 2017 meer dan EUR 340 miljard op hun spaarrekeningen staan. Dat is EUR 5 miljard meer dan in 2016 en EUR 120 miljard meer dan tien jaar geleden. De enorme groei is veel meer te danken aan de gewoonte van Nederlanders om uit voorzorg wat geld opzij te zetten dan aan de hoogte van de inmiddels flink gedaalde spaarrente.

Elke maand 10%

Een vuistregel van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is om elke maand 10% van uw netto-inkomen te sparen. Door elke maand automatisch een vast bedrag opzij te zetten, bouwt u een buffer op voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een cv-ketel die het begeeft.

Financiële doelen

Behalve voor het aanleggen van een financieel reservepotje kunt u ook geld opzij zetten voor specifieke doelen. Het kan bijvoorbeeld dat u eerder wilt stoppen met werken, een bijdrage gaat leveren aan de studie van de kinderen of plannen heeft voor het maken van een wereldreis. En u kunt natuurlijk ook zonder specifieke reden vermogen willen opbouwen, dan heeft u geld achter de hand.

Doelen verder in de toekomst

Als uw financiële buffer groot genoeg is om tegenvallers op te vangen en u zich bewust bent dat er aan beleggen kosten en risico’s kleven, kunt u overwegen om te gaan beleggen voor doelen die wat verder in de toekomst liggen.

Voordelen van maandbeleggen

Net als bij sparen is het mogelijk om periodiek een vast bedrag te beleggen. Er zijn verschillende voordelen als u elke maand een vast bedrag belegt in plaats van in één keer met een relatief grote som in te stappen. U hoeft zich bijvoorbeeld minder zorgen te maken dat de beurskoersen vlak na uw aankoop flink dalen. U bent immers niet met een groot deel van uw vermogen ingestapt. Bovendien zult u op het volgende aankoopmoment tegen een lagere, aantrekkelijkere koers bijkopen. Daarnaast kunt u op deze wijze kennis maken met beleggen zonder daarvoor een groot bedrag vrij te hoeven maken.

U kunt maandbeleggen heel eenvoudig instellen via uw Mijn Robeco. En ook net zo makkelijk weer stopzetten als u dat (tijdelijk) nodig vindt.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten