Ondanks de lage rente is de rol van kasgeld niet uitgespeeld

| Beleggen

Beleggers kunnen ervoor kiezen om tijdelijk wat geld op een spaarrekening te zetten, maar dat is voor fondsbeheerders geen optie. Het kleine beetje kasgeld in fondsportefeuilles heeft de afgelopen jaren een heel andere functie gekregen, legt Robeco ONE-fondsbeheerder Jeroen Blokland uit.

  • Share

De aandelenkoersen zijn sinds eind maart snel gestegen. Wie tijdens de Covid-19 correctie eerder dit jaar zijn beleggingen verkocht met het voornemen om weer te beginnen met beleggen zodra de pandemie achter de rug was, staat mogelijk nog steeds aan de zijlijn. Volgens Blokland is het echter lastig te zeggen of beleggers nu veel geld achter de hand hebben waarmee ze op enig moment weer willen gaan beleggen.

“Er wordt wel onderzoek gedaan naar hoeveel kasgeld particuliere en professionele beleggers aanhouden, maar de uitkomst wordt vaak sterk beïnvloed door de vraagstelling en door de keuze welke partijen wel of niet in het onderzoek worden meegenomen. De informatie is dan ook bepaald niet waterdicht. Onlangs kwam bijvoorbeeld uit een onderzoek naar voren dat er tijdens de koersopleving van de afgelopen tijd juist behoorlijk wat geld uit aandelenmarkten zou zijn gestroomd. Ik heb mijn twijfels bij dit soort statistieken. Bovendien is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze informatie beleggers kan helpen om betere beslissingen te nemen.”

Smeermiddel in de portefeuille

Zelf heeft Blokland overigens niet de mogelijkheid om even de zijlijn op te zoeken door een groot deel van de Robeco ONE-portefeuille in kasgeld aan te houden. Blokland: “Afhankelijk van de Robeco ONE-variant is het uitgangspunt dat we 2% tot 4% van de portefeuille in kasgeld aanhouden. Dat kan soms iets meer of minder zijn, maar niet veel.”

In het verleden was er nog een belangrijke rol weggelegd voor kasgeld. Naast aandelen en obligaties was het een van de vaste bouwstenen van de beleggingsportefeuille. Dat is het tegenwoordig nog steeds, maar de rol is wel veranderd. Blokland: “Kasgeld was risicovrij en je kreeg er toch een kleine vergoeding voor. Als gevolg van de dalende rente is die rol echter voor een groot deel uitgespeeld. Je loopt nog steeds geen risico, maar je boekt er ook geen rendement meer mee. Sterker nog: voor grote partijen met veel vermogen is de rente zelfs negatief.”

“Ik wil de mogelijkheid hebben om snel in te spelen op kansen in de markt. Het is noodzakelijk om dan wat geld achter de hand te hebben, want er gaat kostbare tijd verloren als ik eerst iets moet verkopen om geld vrij te spelen voor een nieuwe aankoop. Een andere reden om toch een klein beetje kasgeld aan te houden, is omdat we soms beleggen in derivaten. Bijvoorbeeld om onze portefeuille te beschermen tegen bepaalde risico’s. Of om positie te kiezen op een markt waar dat op een andere manier niet of nauwelijks mogelijk is. Kasgeld dient dan als onderpand en wordt gebruikt om de prijsverschillen van derivaten te verrekenen. In zekere zin is kasgeld zo het smeermiddel van de portefeuille.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten