
Pensioen: zelf tijdig in actie komen?
| PensioenWerkgevers en werknemers praten binnen de Sociaal Economische Raad (SER) al jaren over hoe een nieuw (en beter) pensioenstelsel eruit moet zien. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er alle vertrouwen in dat daarover op korte termijn een akkoord wordt bereikt. Dat schreef hij een tijdje geleden aan de Tweede Kamer. Dat akkoord is er echter nog niet.
Tegen de achtergrond van een steeds verder terugtredende overheid blijkt dat het steeds belangrijker wordt om zelf de financiële regie te nemen op pensioengebied. Plannen voor een nieuw pensioenstelsel zijn er wel, maar de uitvoering laat lang op zich wachten. De onzekerheid neemt dus toe en voor de burger wordt het er allemaal niet duidelijker op, ook al door de gestegen (en nog stijgende) AOW- en pensioendatum. Voor een financieel prettig pensioen lijkt het verstandig om zelf aanvullend pensioen op te bouwen.
Grootscheepse hervorming
Het kabinet zet in op een grootscheepse hervorming van het huidige pensioenstelsel, dat in totaal EUR 1.300 mrd aan opgebouwd vermogen omvat. Een nieuw stelsel moet beter aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt en moet economisch schokbestendiger worden. In het meest recente regeerakkoord is afgesproken dat er een persoonlijker pensioen komt en dat de zogeheten doorsneesystematiek — waarbij jong en oud dezelfde premie betalen — wordt afgeschaft. Omdat pensioen in de eerste plaats een arbeidsvoorwaarde is, wil Koolmees die hervorming “samen met sociale partners” doen.
Maar werkgevers en werknemers praten binnen de SER al jaren over hoe een nieuw pensioenstelsel eruit moet zien. Vorig jaar leken zij het bijna eens te zijn over een persoonlijk pensioenpotje in plaats van de huidige collectieve pensioenpot. Een akkoord ketste af na doorrekening van de plannen door de pensioenfondsen. Daaruit zou blijken dat persoonlijke potjes een minder goed pensioen opleveren.
Zelf in actie komen
Wie niet wil afwachten tot pensioenkwesties goed geregeld zijn en ook niet overloopt van vertrouwen in de voorgestelde oplossingen, kan natuurlijk zelf in actie komen. Er zijn fiscaalvriendelijke manieren om vermogen op te bouwen en ook beleggen voor latere levensfasen is een reële optie, alhoewel u daarbij wel risico loopt en kosten betaalt. Waar u uiteindelijk voor kiest, hangt af van uw risicograad en uw leeftijd. En natuurlijk van uw financiële wensen. Want wie een luxe leventje wil gaan leiden na zijn pensioen, heeft daar natuurlijk meer geld voor nodig dan wie een bescheidener ‘oude dag’ voor ogen heeft.