
Robeco Foundation: gelijke kansen voor alle kinderen
| DuurzaamGoede kans dat je dit artikel leest op je laptop of tablet. Veel kinderen groeien echter op zonder dit soort digitale hulpmiddelen. De Robeco Foundation zet zich in om daar verandering in te brengen.
Vanuit huis werken en schoollessen volgen is door de coronamaatregelen opeens eerder regel dan uitzondering. Daarvoor heb je natuurlijk wel een computer of tablet nodig. “Voor veel mensen is dat niet iets waar je bij stil staat, totdat je hoort dat in Rotterdam een op de vier kinderen opgroeit in armoede”, vertelt Eliza de Waard, hoofd corporate communicatie bij Robeco en penningmeester van de Robeco Foundation: “Die boodschap is me het meeste bijgebleven van alle gesprekken die we voerden in de aanloop naar de oprichting van de Robeco Foundation.”
Gelijke kansen
De Robeco Foundation is in 2018 opgericht, met als missie om kinderen in een achterstandssituatie gelijke kansen te bieden hun talenten te ontwikkelen door middel van het ondersteunen van educatie. “Dat ligt in zekere zin in het verlengde van de dagelijkse praktijk van Robeco. Onze beleggingsbeslissingen zijn altijd gebaseerd op onderzoek, waarbij alles draait om het analyseren en op waarde schatten van grote hoeveelheden data”, zegt De Waard: “Bovendien kunnen we hiermee een maatschappelijke bijdrage leveren, te beginnen in Rotterdam. Dat woog voor ons zwaar mee, aangezien we graag iets terugdoen voor de stad die al ruim 90 jaar onze thuishaven is.”
Iedereen online
Digitale vaardigheden zijn het belangrijkste aandachtsgebied van de activiteiten van de Robeco Foundation in Rotterdam. “Deze vaardigheden zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden, maar helaas nog niet voor alle kinderen een vanzelfsprekendheid.”, legt De Waard uit: “Door samen te werken met scholen, zorgen we ervoor dat kinderen in armere gezinnen thuis ook op een laptop of tablet kunnen werken. Op die manier doen ze ervaringen en vaardigheden op waar ze de rest van hun leven wat aan hebben.”
Samen sterk
Die toegang tot een computer is door de corona-uitbraak opeens belangrijker dan ooit. De Waard: “We werken met verschillende organisaties samen, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen vanuit huis hun lessen goed kunnen volgen. Een voorbeeld is de donatie die we onlangs hebben gedaan aan een netwerk van vrijwilligers en bedrijven dat de inwoners van de Rotterdamse wijk Delfshaven bijstaat tijdens de coronacrisis. Met die bijdrage heeft de organisatie Chromebooks en tablets aangeschaft voor kinderen in de wijk.”
Impact
“We kijken natuurlijk of we ons geld goed besteden”, vertelt De Waard: “Afhankelijk van het project, brengen we na zes tot twaalf maanden in kaart wat het effect was van onze donaties.” Tot nu toe is 18.000 een van de belangrijkste impactcijfers voor de Robeco Foundation. De Waard: “Dat is het aantal kinderen dat we direct of indirect hebben bereikt met onze projecten, bijvoorbeeld via een bijdrage voor een tablet of laptop. We kijken trouwens wel verder dan Rotterdam en Nederland. We willen activiteiten opbouwen in andere steden waar Robeco actief is. In Zuid-Afrika steunen we een stichting bij een project tegen ongeletterdheid. Over een aantal jaren kunnen we hopelijk zien ook echt dat een hele lichting schoolkinderen betere digitale vaardigheden heeft, terwijl de Robeco Foundation dan ook in veel meer landen actief is.”