
Uw vragen over de beursdaling. En onze antwoorden.
| BeleggenWe begrijpen dat u veel vragen heeft over de impact van het coronavirus op de economie en de beurzen. In dit artikel vindt u de veelgestelde vragen en onze antwoorden daarop, gegeven door Patrick Damen, senior medewerker Beleggingsservice.
Vraag: Ik heb een beleggingsrekening en ik zie nu het verlies aardig oplopen. Kan ik mijn verlies weer terug verdienen?
Tussentijdse koersdalingen horen helaas bij beleggen. Maar de daling van de afgelopen weken is historisch gezien wel een heel forse correctie. Of en wanneer deze daling wordt goedgemaakt? Het verleden leert dat beleggers vaak te veel voorsorteren op de gevolgen van een mogelijke recessie. De economie gaat een moeilijke periode tegemoet als gevolg van de corona-uitbraak. Maar we zien ook dat overheden en banken maatregelen nemen om de economie te stimuleren. Bijvoorbeeld via het verlagen van de rente. Mogelijk zal daarom een recessieperiode korter zijn dan gebruikelijk
Vraag: Wat is nu het beste om te doen? Verkopen of juist aankopen?
Als je gaat verkopen met als doel om op een lager niveau terug te kopen, dan noemen we dat het timen van de markt. Dat brengt extra risico en kosten met zich mee. Door nu te verkopen loop je eigenlijk achter de feiten aan. Je ontneemt jezelf de kans om te profiteren van het herstel, dat op enig moment gaat komen. Met 90 jaar beleggingservaring kunnen we bij Robeco zeggen dat achterafgezien dit soort situaties ook kansen bieden voor beleggers. Voor beleggers die niet willen timen, is het verstandig om te focussen op de lange termijn.
Elke maand een beetje beleggen is een manier om hier mee om te gaan. Met behulp van Maandbeleggen kun je eenvoudig maandelijks beleggen. Als je aandelen in waarde gedaald zijn, kun je ook overwegen om een beetje bij te kopen. Zo trek je de waardeverhouding met het gedeelte spaargeld en obligaties weer wat recht, waardoor deze beter aansluit bij je risicobereidheid en uiteindelijke beleggingsdoel. Bekijk ter inspiratie een voorbeeldportefeuille.
Vraag: Is het mogelijk dat al mijn geïnvesteerde geld verdwijnt bij faillissement van een bedrijf waar ik aandelen in heb? Kan ik al mijn geld kwijtraken?
Die kans is nagenoeg nihil als je belegt in een beleggingsfonds. Wel kan de waarde van een beleggingsfonds een flinke daling laten zien. Want, als aandelenbeurzen dalen dan zal een aandelenfonds ook meegaan in die marktbeweging. Al je geld kwijtraken is wel mogelijk als je rechtstreeks in één aandeel van één bedrijf belegt en dat ene bedrijf gaat failliet. Als je bij Robeco een aandelenbeleggingsfonds hebt, dan beleg je indirect -afhankelijk van het fonds – in wel zo’n 30 tot 700 aandelen van verschillende bedrijven die door onze ervaren specialisten worden geselecteerd. De kans dat al deze bedrijven failliet zouden gaan, is te verwaarlozen. In alle beursomstandigheden wil een fondsbeheerder het relatief beter doen dan ‘de betreffende markt’ waarin het fonds belegt. In slechte beurstijden probeert hij dus de verliezen zoveel mogelijk te beperken. Robeco is voorstander van een goed gespreide portefeuille over meerdere beleggingscategorieën die aansluit bij het risico dat je wenst te lopen en de termijn dat je de belegging kunt aanhouden. Daarmee kun je dit soort extreme beursomstandigheden beter aan.
Vraag: Welke maatregelen nemen fondsmanagers nu? Wordt er verkocht, wordt er meer cash aangehouden of het risico afgebouwd? Of wachten jullie gewoon af?
Dat hangt af van het type fonds. Robeco biedt fondsen aan in diverse beleggingscategorieën: aandelen, obligaties en vastgoed. En een totaaloplossing zoals Robeco ONE belegt in al deze categorieën. De fondsmanagers van Robeco ONE geven elke maand aan wat zij verwachten voor de komende periode. Dat kunt u teruglezen in de factsheet van het betreffende fonds.
Vraag: Waarom is de Robeco app soms minder goed bereikbaar?
In deze bijzondere beurstijden wordt de app op sommige momenten veel meer dan gebruikelijk geopend. Hierdoor ontstaat een soort file, die leidt tot vertraging bij het openen. Wij begrijpen dat dit juist in deze tijd heel vervelend is en werken momenteel hard aan verschillende oplossingen om de vertragingen te verhelpen. Mocht inloggen niet lukken dan kun je ook bellen om een order door te geven. Omdat er één handelsmoment per dag is, moet je een order voor 14:00 uur inleggen.
Vraag: Waarom komen de koersen zo laat de laatste tijd?
De koersen waren de laatste twee weken enkele malen vertraagd. Door de heftige koersuitslagen is het voor sommige fondsen ingewikkelder en kost het meer tijd om de koers op te maken. Pas als de koersen voor alle Robecofondsen correct zijn, kunnen deze worden gepubliceerd.
Vraag: Uiteraard ben ik (naaste de impact van de pandemie zelf) geschrokken van de crash en maak ik me zorgen hoeveel langer en dieper dit gaat zijn. Hoe verwachten jullie dat het herstel zal verlopen? En, hoe lang zal dat duren?
Het is begrijpelijk dat beleggers schikken van zo’n forse koersdaling in zo’n korte tijd. Maar hoe ga je ermee om? Hierover heb ik met de beheerder van Robeco ONE, Jeroen Blokland gesproken. De koersschommelingen zijn in zijn ogen geen aanleiding om anders te gaan beleggen: “De Amerikaanse en Britse centrale banken hebben de rente verlaagd. De Europese Centrale Bank heeft ook maatregelen aangekondigd. Wat echt het verschil maakt is dat ook overheden in beweging komen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wetsvoorstel ingediend om de belastingen te verlagen. En in Europa worden ook allerlei maatregelen genomen die de economische gevolgen van het coronavirus verzachten. Die maatregelen komen echter vrij laat.”
Blokland voorspelt dat er een omslagpunt komt: “Op een gegeven moment gaat het aantal corona-besmettingen afnemen zoals we al in China en Zuid-Korea hebben gezien, terwijl het effect van de stimulerende maatregelen beter zichtbaar wordt in de economie. Dat kan over een of twee weken zijn, maar ook over zeven of acht. Wij proberen als beleggers om iets voor dat omslagpunt onze posities aan te passen om van het herstel te profiteren. Daarvoor is het nu misschien nog te vroeg. Zolang koersstijgingen en -dalingen van 4% of 5% op een dag voorkomen, kiezen we liever voor een meer terughoudende aanpak. En hoe lang dat herstel dan gaat duren is nu niet aan te geven.”