Waarom schommelen de beurskoersen opeens zo sterk?

| Beleggen

De onrust op aandelenmarkten neemt toe door onverwachte wendingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en door een mogelijk recessiesignaal op de obligatiemarkt. Het heeft er alle schijn van dat de markt tijdelijk doorslaat in pessimisme.

  • Share
Robeco QI Global Conservative High Dividend Equities

Beleg in aandelen die minder gevoelig zijn voor koersschommelingen

Koop dit fonds

In het kort

  • Een oplossing in het handelsconflict is verder weg dan beleggers hoopten
  • De kans dat er binnenkort een recessie komt is vrij klein
  • Pessimisme aandelenbeleggers lijkt overdreven

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping sloten begin december een wapenstilstand van negentig dagen in de handelsoorlog. Desondanks is de onrust op financiële markten flink toegenomen. “Aanvankelijk heerste er opluchting dat beide partijen dichter bij elkaar zijn gekomen”, legt fondsmanager Jeroen Blokland uit: “Het is echter wel heel optimistisch om te denken dat de meningsverschillen binnen een onderhandelingstermijn van negentig dagen opgelost kunnen worden.”

Angel nog niet uit handelsconflict

De arrestatie van financiële topvrouw Meng Wangzhou van Huawei in de Verenigde Staten was afgelopen donderdag een pijnlijke aanwijzing dat de problemen tussen beide landen voorlopig niet uit de lucht zijn. Wangzhou werd opgepakt omdat Huawei de Amerikaanse handelsboycot tegen Iran zou hebben geschonden. Blokland: “Het is begrijpelijk dat beurskoersen sterk reageren op ontwikkelingen die grote economische gevolgen kunnen hebben, zoals een escalatie van het handelsconflict. Voor sommige beleggers is dat even schrikken. De beweeglijkheid van aandelenkoersen was de afgelopen jaren juist een stuk kleiner dan wat op de lange termijn gebruikelijk is.”

Recessie-indicator

Behalve de handelsoorlog, baart ook een ontwikkeling op de Amerikaanse obligatiemarkt beleggers zorgen. Daar daalde de rente van 10 jaars-staatsobligaties op dinsdag 4 december tot onder het niveau van de 2 jaars-rente. Blokland: “Historisch gezien is dat een aanwijzing voor een recessie. Het is dus niet vreemd dat sommige partijen nerveus worden. Er zijn echter twee redenen om je niet mee te laten slepen in het negatieve sentiment. Als er in het verleden een recessie kwam na de geschetste renteontwikkeling, gebeurde dat gemiddeld pas na 22 maanden. Meestal werd de koerstop pas enige tijd na het mogelijke recessie-signaal bereikt, zodat aanvankelijk vaak nog mooie aandelenrendementen geboekt konden worden.

Verdere groei

Een tweede reden waarom de onrust over een mogelijke recessie wat overdreven lijkt, is omdat heel veel andere factoren juist wijzen op een behoorlijk positief beeld. Blokland: “Veel economische indicatoren wijzen bijvoorbeeld nog op verdere groei en ook de risico-opslag voor bedrijfsobligaties geeft geen aanleiding tot zorgen. Zolang bedrijven niet opeens te maken krijgen met snel stijgende lonen of andere tegenvallers, kunnen de winsten volgend jaar nog iets verder oplopen. Met de recente koersdalingen prijzen beleggers echter een winstdaling in. Voorlopig heeft het er alle schijn van dat financiële markten doorslaan in hun pessimisme. Beleggers moeten ervoor oppassen dat ze zich hierdoor niet laten meeslepen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten