Wat is het verschil tussen groei- en waardeaandelen?

| Beleggen

De betekenis van sommige vaktermen in de beleggingswereld zijn lang niet voor iedereen duidelijk. Zo vroeg een klant zich af wat groeiaandelen en waardeaandelen precies zijn. Dat leggen we graag even uit.

  • Share

Groeiaandelen hebben sterke verwachtingen

Er zijn wereldwijd tienduizenden aandelen waaruit een belegger kan kiezen. Om het overzicht te bewaren, maakt de beleggingswereld vaak een indeling op basis van regio, sector of beleggingsstijl. Op aandelengebied zijn er wat betreft dat laatste twee hoofdstijlen: groei en waarde. Bij de groeistijl beleg je in groeiaandelen, die zich kenmerken doordat de inkomsten en winsten van de achterliggende bedrijven snel toenemen. Voorbeelden zijn Amazon en Netflix. Beleggers zijn vaak bereid om wat meer te betalen voor deze aandelen, omdat ze optimistisch zijn over de toekomst van de betreffende bedrijven.

Waardeaandelen zijn goedkoper dan gemiddeld

Aan de andere kant zijn er ook aandelen waarvan de inkomsten en winsten minder snel stijgen. Meestal is dit soort aandelen wat goedkoper dan het marktgemiddelde. Dat verklaart waarom dit soort bedrijven op de beurs waardeaandelen wordt genoemd: je krijgt meer waarde voor je geld. Vaak keren waardeaandelen ook een hoger dividend uit dan groeiaandelen. Goede voorbeelden zijn voedingsfabrikanten en medicijnmakers.

Criteria om onderscheid te maken

Er zijn geen duidelijke regels waaraan je kunt aflezen of een aandeel in de categorie groei of waarde valt. Indexsamensteller MSCI maakt het onderscheid onder meer aan de hand van de historische en verwachte winstgroei en de snelheid waarmee de inkomsten van een bedrijf stijgen. Op die manier is aan te geven of er sprake is van een groeiaandeel. Voor waardeaandelen zijn de hoogte van het dividendrendement, de koers/winstverhouding en de koers/boekwaardeverhouding per aandeel van een bedrijf de belangrijkste criteria, volgens MSCI.

Welke soort levert het meest op?

Uit het koersverloop van de MSCI groei- en waarde-index komt naar voren dat de periodes waarin de ene groep het beter doet dan de andere, elkaar afwisselen. Op de lange termijn is het verschil in rendement tussen groei- en waardeaandelen niet heel groot.

Bron: MSCI

Beleggen in waarde en groei bij Robeco

Bij Robeco kun je beleggen in beide soorten aandelen. Fondsbeheerder Jack Neele van Robeco Global Consumer Trends is er bijvoorbeeld van overtuigd dat bedrijven met goede groeivooruitzichten een premie verdienen. Rolinco is een ander voorbeeld van een fonds dat belegt in groeiaandelen. Dit fonds speelt in op veelbelovende groeitrends, zoals digitalisering en gezond leven.

Robeco BP Global Premium Equities is een voorbeeld van een fonds dat succesvol belegt aan de hand van waardecriteria, zoals een hoog dividendrendement. Uiteraard hebben niet al onze fondsen een specifieke waarde- of groei-insteek. Zo selecteren de beheerders van Robeco Sustainable Global Stars Equities aandelen op basis van onder meer winstgevendheid en duurzaamheid. En daarbij maakt het niet uit of een aandeel in de groei- of waardecategorie valt. Bovendien zijn er meer beleggingsstijlen dan waarde en groei. Een goed voorbeeld is conservatief beleggen, waarbij belegd wordt in aandelen waarvan de koersen minder sterk schommelen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten