Wat moet ik doen? Stoppen of juist doorgaan met Maandbeleggen?

| Beleggen

Een klant die onzeker werd door de coronacrisis en wilde stoppen met Maandbeleggen, stelde ons deze vraag. Een groot voordeel van maandbeleggen is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van het juiste moment om te gaan beleggen.

  • Share

De corona-uitbraak en de maatregelen die overheden nemen om het virus onder controle te krijgen, leiden tot onzekerheid in het dagelijks leven en tot flinke koersschommelingen op de financiële markten. Het is begrijpelijk dat je als belegger liever wat minder risico wilt nemen.

Belangrijke les

Een belangrijke beleggingsles is dat beurskoersen zich niet laten voorspellen. Maandbeleggen is een goede manier om met die onzekerheid om te gaan. Je belegt elke maand een vast bedrag op een vast moment en daarmee spreid je in zekere zin je aankoopmoment in de tijd.

Als de koersen laag staan, koop je met dat vaste bedrag relatief wat meer aandelen in een fonds. En als de koersen hoog staan, koop je naar verhouding juist wat minder aandelen in een fonds. Dankzij dit mechanisme hoef je je dus geen zorgen te maken dat je net op het verkeerde moment begint.

Beleggers kijken vooruit

Als er niets veranderd is aan je financiële doelen en je je geld voor langere tijd kunt missen, is het een overweging om weer te beginnen met maandbeleggen. Als je wacht totdat alle coronaproblemen zijn opgelost en de seinen op groen staan, heb je waarschijnlijk al een behoorlijke koersstijging gemist. De meeste beleggers kijken namelijk vooruit en proberen in te spelen op hoe de wereld er over enkele weken, maanden of zelfs jaren uitziet.

Dat verklaart waarom de aandelenmarkten in de derde week van maart al begonnen te herstellen van de forse koersdaling. Het was toen al duidelijk dat de coronacrisis nog niet ten einde was. Overheden en centrale banken namen op dat moment echter extreme maatregelen om de toekomstige effecten op de economische terugval te beperken. En er is hoop dat begin volgend jaar een vaccin beschikbaar komt.

Risico en rendement gaan hand in hand

Juist op momenten waarop de onrust op financiële markten toeneemt, is het goed om te bedenken dat je voor het lopen van enig risico met beleggen in het verleden bijna altijd werd beloond met een rendement dat hoger lag dan dat van een spaarrekening. Uiteraard is er geen garantie dat dit ook in de toekomst zo blijft – maar dat was er in het verleden ook niet.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten