Zo laat je je vakantiegeld voor je werken

| Uw geld

Heb jij je vakantiegeld al binnen? In mei of juni keren werkgevers het vakantiegeld uit, waar bijna iedere werknemer in Nederland recht op heeft. In veel gevallen wordt dat gebruikt voor het boeken van een mooie reis. Maar waar gebruiken mensen hun vakantiegeld nog meer voor?

  • Share

Maar liefst 7 van de 10 Nederlanders zegt het vakantiegeld dat ze in 2023 ontvangen deels of volledig uit te geven aan een (zomer)vakantie, city trips of andere uitjes. Dat kwam dit voorjaar naar voren uit een onderzoek dat reiswebsite Booking.com liet uitvoeren. Vorig jaar was de boodschap van een vergelijkbare enquête ook al dat het overgrote deel van het vakantiegeld opgaat aan vakantie en reizen. Slechts 3 op de 10 Nederlanders gebruikt de financiële meevaller voor iets anders. Ze lossen schulden af, doen een grote aankoop of zetten het opzij als buffer tegen de hoge inflatie.

Inflatie en het gevaar van sparen

Die laatste optie klinkt wat vreemd als je erover nadenkt. Bij de grootbanken ontvang je in mei 2023 een rente van 1% of minder over je spaargeld. Daarmee houd je de inflatie niet bij. Volgens het CBS kwam de Nederlandse inflatie in april namelijk uit op 5,2%. Omdat de inflatie duidelijk hoger ligt dan de langzaam oplopende spaarrente, neemt de koopkracht van de ruim € 562 miljard die volgens DNB op betaal- en spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens staat, gestaag af.

Geef je rendement een boost.

Ga nu extra beleggen en ontvang het eerste rendement van €50 alvast cadeau.

Lees meer

Beleggen voor een hoger rendement

Denk je er wel eens over na hoe groot de spaarbuffer moet zijn die jij nodig hebt? Misschien is die op dit moment wel groter dan voor jouw financiële doelen noodzakelijk is. Je zou dan ook je vakantiegeld (deels) kunnen beleggen. In de tien jaar tot eind april 2023 lag het gemiddelde jaarrendement van de MSCI AC World Index – met daarin meer dan 1.500 van de grootste ondernemingen ter wereld – op 9,8%. Op de nog veel lange termijn ligt dat percentage op ruim 7%.

Beleggen met vakantiegeld

Als je elk jaar € 500 van je vakantiegeld opzij zet, groeit dit vermogen bij een dergelijk rendement na tien jaar uit tot € 7.391,80. Na twintig jaar zou er zelfs € 21.932,59 in het vakantiegeldpotje zitten. Over je beleggingen loop je risico en je maakt kosten die je bij sparen niet hebt. Maar je krijgt mogelijk wel uitzicht op een rendement waarmee je de huidige lage spaarrente en hoge inflatie kunt verslaan. Het bedrag dat je uiteindelijk opbouwt met beleggen, kan lager of hoger liggen dan in de voorbeelden. Maar het zijn mooie bedragen om van te dromen als je straks aan een mooi strand of op een leuke camping zit.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten