
Zo leer je je kind met geld omgaan
| Uw geldKinderen die tijdens hun opvoeding met geld leren omgaan, hebben daar later veel profijt van. Als volwassene regelen ze hun financiële zaken beter en hebben ze minder betalingsproblemen. Maar hoe leer je als ouder je kind goed met geld om te gaan?
Het belang van een goede financiële opvoeding is groot. Mensen staan door het internet, gepersonaliseerde advertenties en online winkelen bloot aan steeds meer financiële verleidingen en prikkels. Dat geldt ook voor kinderen. Je kind leren omgaan met geld is er daardoor niet eenvoudiger op geworden. Onderstaande basisprincipes kunnen hierbij helpen.
Geef zelf het goede voorbeeld
Om te beginnen bij het begin: geef zelf het goede voorbeeld aan je kinderen. Kinderen beschouwen hun ouders als rolmodel. Als je ze laat zien dat je verstandig met geld omgaat, dan kunnen ze daar later veel aan hebben. Vertel ze waar je geld aan uitgeeft, wat dingen kosten en waarom je die wel of niet koopt. Kortom, deel met ze hoe je met geld omgaat en breng ze bij dat aan alles een prijskaartje hangt.
Bij mensen die van hun ouders hebben geleerd om met geld om te gaan, heeft slechts 15% betalingsproblemen. Bij anderen is dat 48%. Bron: Nibud, rapport ‘Financiële opvoeding & het financiële gedrag als volwassene (2016).
Zakgeld en sparen
Zelf ben je er waarschijnlijk ook mee opgegroeid: zakgeld. Het belang daarvan is niet te onderschatten. Kinderen krijgen met zakgeld voor het eerst te maken met een vorm van financieel management. Als je ze periodiek een vast bedrag geeft, dan leren ze hoe het is om daarvan rond te komen. Zakgeld brengt ze ook het belang bij om geld opzij te zetten voor iets wat ze graag willen hebben. Als je dat jong leert, dan heb je daar heel je leven wat aan. Waar het om gaat is dat kinderen leren om financiële doelen te stellen en inzien dat ze daarvoor zelf wat moeten doen of laten, zodat ze in de toekomst de discipline hebben om later consequent een deel van het salaris opzij te leggen in plaats van om te hopen dat er aan het eind van de maand nog wat over is gebleven.
Niet te veel lenen
In Nederland mag je pas vanaf je 18e geld zelfstandig lenen, maar het is verstandig om je kind al ruim voor die tijd bij te brengen wat er allemaal om de hoek komt kijken bij lenen. In sommige situaties kan het handig zijn om even wat te lenen, maar het is belangrijk dat kinderen beseffen dat daar grenzen aan zijn. Soms is ‘op’ ook echt ‘op’. Willen kinderen bijvoorbeeld een scooter of een dure smartphone en hebben ze daar geen geld voor? Dan kan het geen kwaad als je ze eens wijst op de mogelijkheid van een bijbaantje. En maak ze duidelijk dat lenen in het echte leven altijd geld kost.
Eigen keuzes leren maken
Reclame is overal, ook in de wereld van kinderen. Die reclames zien er vaak flitsend uit en op sociale media zijn ze vaak gepersonaliseerd. Hierdoor kan reclame jongeren snel beïnvloeden. Leer je kinderen daarom al vroeg dat ze zich niet moeten laten leiden door reclame. Als je goed kunt omgaan met invloeden van buitenaf, is de kans kleiner dat je aankopen doet waar je later spijt van krijgt.
Financiële toekomst
Als (groot)ouder kan je ook op een andere wijze een bijdrage leveren aan een mooie financiële toekomst van je (klein)kind. Bij Robeco is het mogelijk om een beleggingsrekening te openen voor je kind, waarop bijvoorbeeld verjaardagsgeld of een deel van de kinderbijslag gestort kan worden. Door samen te beleggen, kan je kind ervaren hoe de waarde van het vermogen fluctueert en zien wat beleggen op de lange termijn kan opleveren. Ontdek de mogelijkheden om bij Robeco te beleggen voor je kind.