Duurzaam beleggen: het nieuwe normaal

Meer dan de helft van het wereldwijde vermogen wordt inmiddels op duurzame wijze belegd. Wat moet je weten over de opmars van deze vorm van beleggen?

Beleggen doe je voor de lange termijn en dus is het vanzelfsprekend dat je bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille verder vooruitkijkt. Ook naar de impact van de bedrijven waarin je belegt. 

Het wordt namelijk steeds duidelijker dat allerlei grondstoffen snel schaarser worden. Bovendien komt er ook een hoger prijskaartje te hangen aan activiteiten die de leefbaarheid op onze planeet bedreigen, zoals milieuvervuiling of CO2-uitstoot. Wie geen oog heeft voor deze veranderingen, laat kansen liggen en loopt bovendien een groter risico op tegenvallers.

Inspelen op duurzame verandering

Beleggers kunnen op allerlei manieren op duurzame verandering inspelen. Heel vaak gebeurt dat door het mijden van ondernemingen met schadelijke activiteiten. Robeco belegt bijvoorbeeld niet meer in de meest vervuilende fossiele brandstofbedrijven. Aan de andere kant loont het de moeite om juist meer te beleggen in ondernemingen die profiteren van de omslag.

Bijvoorbeeld omdat ze profiteren van een groeiende vraag naar groene energie. Of omdat ze slimme oplossingen hebben voor milieu- of klimaatknelpunten. De afgelopen jaren zijn steeds meer beleggers op deze wijze naar de wereld gaan kijken. Dat is een belangrijke reden waarom aandelen van ondernemingen met een duurzaam bedrijfsmodel de afgelopen jaren naar verhouding beter presteren dan vervuilende bedrijven. In zeven van de acht voorgaande jaren lag het rendement van de duurzame MSCI World ESG Screened Index hoger dan dat van de brede MSCI World Index.

Duurzame ambities

Begin 2019 maakte brancheorganisatie Global Sustainable Investment Alliance bekend dat de totale markt voor duurzaam beleggen binnen twee jaar met ruim een derde is gegroeid naar $ 30.683 miljard. Daarmee is net iets meer dan de helft van het wereldwijd belegd vermogen op duurzame wijze geïnvesteerd.

Sindsdien is dat aandeel verder gegroeid, onder meer doordat de Covid-19-pandemie duurzame verandering in een stroomversnelling heeft gebracht. Veel overheden stellen namelijk strenge duurzame voorwaarden aan de steunpakketten waarmee ze de economische groei weer op gang brengen. Het Klimaatverdrag dat in Parijs werd gesloten vormt een stevige stok achter de deur. Tegelijkertijd is het voor overheden goedkoper om nu goede maatregelen te nemen, dan dat ze in de toekomst de prijs van klimaatverandering krijgen gepresenteerd.

Duurzaam rendement

Er gaan echter meer zaken schuil achter de opkomst van duurzaam beleggen. In het verleden is er enorm veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen duurzame criteria en beleggingsrendement. Een team wetenschappers van de Universiteit van Hamburg heeft meer dan 2.000 van die studies geanalyseerd. Hun conclusie: duurzaam beleggen levert een hoger rendement op. Maar minstens zo belangrijk: circa 90% van de resultaten wijst uit dat duurzaam beleggen in ieder geval niet ten koste van het rendement gaat.1

Daar komt bij dat met name bij jonge generaties duurzaam beleggen vaak vanzelfsprekend is. In de leeftijdsgroep tot 35 jaar verwacht 62% van de zeer vermogende particulieren dat hun vermogensbeheerder oog heeft voor duurzame criteria. In het 55+ segment is dat slechts 29%. Naarmate meer vermogen verschuift naar jongere generaties, krijgt duurzaam beleggen steeds meer de wind in de rug.

1Bron: ESG and Financial Performance: Aggregated Evidence from More than 2000 Empirical Studies - Journal of Sustainable Finance & Investment, Volume 5

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten